StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober 2019 konden Stadenaeren zich bij ‘t Trefpunt laten informeren over de ontwikkelingen op het gebied van woningverbetering voor duurzaam wonen en de alternatieven voor aardgas.

Informatiemarkt

Naast algemene informatie kon men zien hoe een aantal dorpsgenoten hun woning al zelf duurzamer hebben gemaakt. Dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen blijken voor veel inwoners van Stad al een logische stap te zijn. Voorbeelden van diverse aardgasvrije woningen werden gepresenteerd. Remeha was aanwezig met een waterstofketel en kon men een persoonlijk adviesgesprek aanvragen voor informatie rondom woningverbetering en aardgasvrij koken.

Een groot aantal bewoners heeft één van de drie bijeenkomsten bezocht en zich laten informeren over de verschillende onderwerpen. Ook was er veel animo voor de subsidie van € 500,- voor de overstap naar aardgasvrij koken. Zo komen bewoners van Stad aan ’t Haringvliet die nu nog op aardgas koken en uiterlijk 31 december 2019 de overstap naar elektrisch koken hebben gerealiseerd, in aanmerking voor de subsidie. Informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 21 515 646.

Het overzicht met alle woningen van het dorp, inclusief het bouwjaar, trok de aandacht van alle bezoekers. Hierop was te zien dat er veel oude en verschillende woningen in Stad staan. Hierdoor is er niet zomaar één standaard oplossing voor duurzaam wonen en werkt Stad Aardgasvrij aan een initiatief voor een gratis woningscan. Op die manier kan er voor elke woning een plannetje voor woningverbetering gemaakt worden wat afgestemd is op de leefsituatie en wensen van de bewoner.

Daarnaast zijn veel vragen over het project Stad Aardgasvrij gesteld. Stad Aardgasvrij is trots dat partijen als Stedin, Gasunie, Hygro, Remeha, Woongoed GO, Gemeente Goeree-Overflakkee, Provincie Zuid-Holland en Deltawind aanwezig waren en meedoen om te onderzoeken wat er nodig is om in 2025 het hele dorp over te laten stappen van aardgas naar waterstof.

Dit kan uiteraard alleen als hier draagvlak voor is bij de inwoners van Stad. Voor de grote aardgasgebruikers (bedrijven) onderzoeken we op dit moment of een overstap in 2025 ook mogelijk is. Er wordt in de komende maanden contact gezocht met betreffende ondernemers.

In de samenwerking met genoemde partijen werken we aan een subsidieaanvraag in 2020 voor een aardgasvrije demonstratietuin voor waterstof. Als deze aanvraag door de rijksoverheid wordt goedgekeurd kan Stad aan ’t Haringvliet het eerste dorp worden dat omschakelt naar waterstof. Dit levert kansen op het gebied van kennis, werkgelegenheid en toerisme. Voorwaarde is dat de betaalbaarheid, leveringszekerheid en veiligheid voor inwoners is gegarandeerd.

Belangrijk is dat de bewoners van het dorp goed geïnformeerd worden over het project, hun vragen kunnen stellen én de gelegenheid krijgen om hun mening hierover te geven. Er zullen dus nog meer bijeenkomsten worden georganiseerd.

De projectgroep kijkt terug op een geslaagde informatiemarkt. Heb je nog vragen? Mail deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar Jonathan Reitsma, 06 – 21 515 646.

Informatiemarkt

Informatiemarkt

Informatiemarkt

Informatiemarkt
Klik voor een vergroting.