StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Op woensdag 11 september 2019 was het druk naast het Stadshuus in onze nieuwe wijk Havenstadt. Er stond een grote feesttent en er kwamen mensen uit binnen- en buitenland de opening van het INOVATHUIS bijwonen.

Opening Innovathuis

Naast dorpsbewoners herkenden we ambtenaren, gemeenteraadsleden, de burgemeester en wethouder Both die ook mocht spreken en helpen bij de openingshandeling van dit eerste huis in de Benelux dat op energiegebied onafhankelijk is vanwege een apparaat dat van stroom uit de zonnepanelen waterstof kan maken, maar ook omgekeerd van waterstof weer elektriciteit kan maken en ook nog de energie die daarbij vrijkomt gebruikt voor de verwarming. De waterstof wordt in de tuin in tanks opgeslagen.

Na een inleiding van projectontwikkelaar Scheurleer en zijn assistente vertelde Thea Both dat we als gemeenschap trots en blij zijn met dit innovatieve project en daarna hield de Belgische ontwikkelaar van het apparaat een duidelijk verhaal over de werkwijze en de vele mogelijkheden en toepassingen in de toekomst.

De feestelijke opening vond buiten voor het huis plaats door met vier betrokkenen op een rood-gele knop te drukken waarbij het gordijn voor het huis omlaag viel. Daarna kregen de bezoekers een rondleiding door het huis.

Opening Innovathuis

Niet alleen de uitleg van de werknemers was interessant maar ook hun antwoorden op de vele vragen die door deskundigen van andere projecten en firma’s werden gesteld. Waarom twee batterijen op zolder als alles met waterstof kan? Deze dienen om piekbelasting bv bij maaltijden op te vangen. Vooral de gesprekken met die mensen van buiten het project die ook allemaal bezig zijn met de waterstofeconomie en andere duurzame projecten hebben het draagvlak voor waterstof in ons dorp zeker verhoogd. Natuurlijk zou dit huis straks als we allemaal aan het waterstof gaan ook waterstof uit de gasleiding kunnen gebruiken, maar niets is mooier dan alles zelf maken en nul op de meter houden.


Lees hieronder ook het persbericht van de gemeente:

“Hier staat een trotse wethouder!”

Woorden die Tea Both-Verhoeven vanmorgen uitsprak bij de opening van het Innovathuis in Stad aan ’t Haringvliet. “Dit project past prachtig bij de ambities van Goeree-Overflakkee. De gemeente heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Samen met ondernemers, onderwijs en inwoners werken we aan een groen, innovatief eiland om trots op te zijn. Wij vinden het als gemeente belangrijk dat er op het eiland geëxperimenteerd wordt op het gebied van duurzame energie. Want de energie van de toekomst vraagt om innovatieve oplossingen. Daarom is de gemeente partner van Wonen op Flakkee en ondersteunt zij (ook financieel) het initiatief om het Innovathuis te ontwikkelen van harte!”

Het Innovathuis is de eerste Nederlandse waterstofwoning. De woning is uitgerust met een brandstofcel, een elektrolyser en een speciale boiler. Dit duurzame en innovatieve huis is ontwikkeld en gebouwd, samen met alle partners uit de bouwketen, om bewoners en de bouwsector te inspireren.

In Stad aan t Haringvliet gebeurt veel op het gebied van vernieuwing en verduurzaming. Een unieke en bijzondere plek waar ondernemers, overheid en bewoners samenwerken aan bijzondere projecten.


Kijk in het Fotoboek voor meer foto's.

Opening Innovathuis

Opening Innovathuis

Opening Innovathuis