StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Met een nieuwsbrief willen wij u regelmatig informeren over de ontwikkelingen rondom het project Stad Aardgasvrij. Dit is de nieuwsbrief van juni 2019. De nieuwsbrief is reeds verspreid onder de bewoners van Stad aan’t Haringvliet.

Logo Stad aardgasvrij - Dorp aan 't water(stof)

Terugblik:

De start voor ‘Stad Aardgasvrij’ was een eilandelijk onderzoek in 2017. Dit onderzoek bekeek welke kern van het eiland het meest voor de hand lag om als eerste aardgasvrij te maken. Hieruit kwam Stad aan ’t Haringvliet naar voren.

In oktober 2017 kreeg een adviesbureau de opdracht om het project ‘Stad Aardgasvrij’ verder te brengen. Zij deden dit door het spreken van betrokkenen en organiseerden ontmoetingen. Dit leidde tot meer enthousiasme en verbeterde de onderlinge bekendheid. Ook kwam er zicht op een voorlopige techniekrichting (waterstof als vervanger voor aardgas). Deze eerste techniekrichting kwam tot stand na een studie van netbeheerder Stedin.

Gezamenlijk is besloten over te gaan tot een aanvraag voor de aardgasvrije wijkensubsidie bij de overheid in juni 2018. De aanvraag werd gedaan voor woningaanpassing (installaties en isolatie), productie, transport en opslag van het waterstof. Helaas greep ‘Stad’ mis. Er is gezamenlijk besloten toch door te gaan met het project. We verwachten dat er in 2019 een nieuwe subsidie aardgasvrije wijken komt. Het krijgen van de subsidie kan leiden tot een flinke subsidie voor Stad. Uiteraard moeten we ook denken over andere oplossingen.

Projectleider Stad Aardgasvrij - Jonathan Reitsma

In oktober 2018 werd door Stadsoverleg en Gemeente gekozen voor het werken met ‘Tafels met bewoners’ en daarnaast een kernteam. Zo beantwoordt de Tafel Techniek vragen over de technische zaken (Wat moet er in mijn huis veranderen?), denkt de Tafel Communicatie over de verbinding met en het draagvlak bij bewoners en zoekt de Tafel Financiën uit wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheidsleningen en subsidies. Het kernteam kan helpen waar gewenst.

De bewoners van Stad zijn in het Tafelmodel de organisatoren van project Stad Aardgasvrij. Zij voelen naadloos aan of de collegabewoners klaar zijn ‘voor de volgende stap’. Om dit met elkaar te meten zal er later een stemming komen waaruit moet blijken of er voldoende draagvlak is om Stad met waterstof aardgasvrij te maken.

In maart 2019 startte Jonathan Reitsma als onafhankelijk projectleider voor ‘Stad Aardgasvrij’. Stadsoverleg en de Gemeente hebben gezamenlijk Jonathan uit 9 kandidaten gekozen. Hij is gevraagd te sturen op de voortgang van het project en het voorzitten van de Tafels met bewoners. Ook legt hij de verbinding tussen de Tafels en het kernteam.

Kernteam bestaat uit:
Deltawind, Gemeente Goeree-Overflakkee, Stadsoverleg, Stedin, Gasunie, Hygro en WoonGoed GO en projectleider Stad Aardgasvrij (namens Dorpsraad en bewoners).

Tafels:

    Techniek
  • Eric-Jan van Burg
  • Jeroen Keuvelaar
  • Martin Pronk
  • Rob Houtsma
  • Koos van Rijn
  • Frans Steginga
    Financiën
  • Laurens Huizer
  • Maikel Groenewegen - van der Weijden
  • Piet Diepenhorst
    Communicatie
  • Stella Braber
  • Nynke Zwaga
  • Jan Maarten van der Steen

Stappenplan Tafels:

Stap 1: Tafels starten.
Stap 2: Tafels werken aan de vraag of waterstof een goed alternatief is. Ze kijken daarbij ook naar andere alternatieven.
Stap 3: Alle bewoners op de hoogte houden van de Tafelactiviteiten door nieuwsbrieven, workshops en informatie-avonden.
Stap 4: Tafels onderzoeken samen met bewoners wat er qua isolatie, zelf opwekken van stroom en energie besparen mogelijk is bij de woningen in Stad.
Stap 5: Met bewoners kijken bij de Woonwijzerwinkel. De grootste showroom met voorbeelden voor duurzaam wonen.
Stap 6: Kijken bij waterstof project met bewoners.
Stap 7: Door een dorpsstemming antwoord (JA/NEE) krijgen op de vraag of de bewoners waterstof een goed alternatief voor aardgas vinden.

Lid Tafel Communicatie - Jan Maarten van der Steen


Lid Tafel Techniek - Frans Steginga

Voorstellen:

Jan Maarten van der Steen:
Ik ben relatief nieuw op Stad. Sinds begin 2018 woon ik samen met Els de Gans op Stad. Ik ben 56 jaar, va- der van 4 kinderen en door mijn huwelijk met Els heb ik daarbij nog eens 2 bonus kinderen en 2 bonus kleindochters mogen krijgen.
Van beroep ben ik waterbouwkundig ingenieur en werk ook in die sector.

Omdat Els met veel plezier altijd in Stad heeft gewoond en ook ik mij prima thuis voel tussen de Stadse bevolking, hebben wij samen besloten ons hier op Stad te vestigen. We wonen nu nog in de Kolff van Oosterwijkstraat, in Els haar vrij- staande huis dat z’n 25 jaar geleden duurzaam is gebouwd. Nu zijn we bezig met de voorbereiding voor ons nieuwe huis in Havenstadt en volop betrokken bij de energietransitie voor nieuwbouw.
Alleen dat is al een goede reden om in de energietransitie geïnteresseerd te zijn. Daarnaast is het leerzaam en aangenaam om met andere Stadtenaren aan dit onderwerp te werken, bijkomend voordeel: verdere inburgering in mijn nieuwe woonomgeving.

Frans Steginga:
Sinds augustus 2016 wonen wij in Stad aan ’t Haringvliet. Hiervoor hebben we 41 jaar in Rotterdam gewoond. Zelf ben ik werkzaam in het onderwijs en ga ik in november met pensioen. Mijn vrouw is edelsmid en ik beeldend kunstenaar. We hebben aan de Molendijk 30b een atelier/galerie/werkplaats.

Vanwege mijn verantwoordelijkheid voor het milieu denk ik graag mee. Het niet afhankelijk zijn van olie- producenten of andere landen is belangrijk. Schone energie, zoals waterstof lijkt een mooi alternatief.
Ons huis, bouwjaar 1964, is door de vorige bewoners aangepakt en geïsoleerd. Wij hebben een aanbouw gezet met extra aandacht voor isolatie (vlas) en duurzaamheid. Het heeft een plat dak met zonnepanelen welke betaald zijn met een aantrekkelijke duurzaamheidslening. We wekken bijna al de benodigde stroom zelf op. We koken ‘keramisch’, hebben een keukenboiler geplaatst en led- lampen waar mogelijk. Verwarmen doen we met een cv-ketel. We zijn nog niet zeker of ons huis geschikt is voor een warmtepomp. Daarbij zijn ze niet goedkoop.

Wist u dat?

  • Stad ca 600 woningen telt.
  • Er daarvan ca 200 voor 1945 zijn gebouwd.
  • Er meer dan 300 zijn gebouwd tussen 1945 en 2000.
  • Er circa 160 huurwoningen zijn.
  • Er circa 440 koopwoningen zijn.
  • U de btw (21%) terugkrijgt bij kopen van zonnepanelen.
  • Een gemiddeld gezin met 10 zonnepanelen net zoveel stroom kan opwekken als ze per jaar gebruikt. De terugverdientijd van zonnepanelen tussen 8-10 jaar is en ze 25 jaar meegaan.
  • Isolatie niet alleen geld bespaard, maar ook extra comfort geeft in uw woning.

Vragen of meedenken?

Projectleider Stad Aardgasvrij
Jonathan Reitsma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-21515646