StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Meneer Visser, dit mag ik eigenlijk niet zeggen, hij wil graag gewoon Bas genoemd worden. "Een aardig ventje", zo zegt hij zelf, met een passie voor vogeltjes. Ik interviewde hem over zijn leven als Stadtenaer.

Door Bettine Trommel

Meneer Visser, dit mag ik eigenlijk niet zeggen, hij wil graag gewoon Bas genoemd worden. "Een aardig ventje", zo zegt hij zelf, met een passie voor vogeltjes. Ik interviewde hem over zijn leven als Stadtenaer.

Bas Visser is "gewonnen" en getogen op Stad. Hij heeft de leeftijd 75 bereikt en geniet volop van zijn leventje in de Vrouwtjesweg. In een knus tussenhuis woont Bas, samen met zijn vrouw, naast de familie du Pree en de familie v/d Welle. Volgend jaar maart zijn Bas en zijn vrouw Pietje 55 jaar met elkaar getrouwd. Hoewel ze samen heel veel meegemaakt hebben, houden ze veel van elkaar. Bas is vader van drie zoons: Joop, Jan en Dick. Ook heeft hij een aantal kleinkinderen, waar hij erg trots op is, er staan foto's van hen in de vensterbank. Sinds 41 jaar wonen ze in het huis in de Vrouwtjesweg, hiervoor is hij misschien wel 10 keer verhuisd, waarvan 1 keer naar Tiengemeten. Dit was net nadat ze getrouwd zijn. Daarna zijn ze gaan wonen op het Dijkhof waar nu broer Jan woont. Dat waren vroeger 2 huisjes. Bas komt uit een groot gezin, er was weinig geld. Voor vier gulden moest je de hele dag werken en dan ging er al twee gulden op aan huur. Vanaf zijn 13e moest hij mee naar het land.

In de tijd dat Bas een jeugdige leeftijd had, waren er drie mensen op Stad die een auto hadden. Han Born, Jan van Rossum en de toenmalige huisdokter. Hij is blij dat de tijden nu anders zijn en dat hij zelf nu ook een auto heeft. Bas vindt het buutengeweun om Stadtenaer te zijn. Hij heeft een aantal hobby's waar hij veel plezier aan beleeft. Hij heeft een volkstuintje, waar hij volgens zijn vrouw wel tien keer per dag heengaat, is het niet voor het tuintje zelf, dan wel om een praatje te maken. Er is altijd wel iemand. Hij speelt ook graag voor "butler" voor zijn vrouw. Hij zorgt goed voor haar.

Zijn grootste passie zijn eigenlijk zijn 40 vogeltjes. Wat een mooie beestjes. Hij is lid van de vogelvereniging in Middelharnis en ook in Ouddorp. Boven op de slaapkamer staat de kast helemaal vol met bekers, vaantjes en oorkondes die Bas gewonnen heeft met vogeltentoonstellingen. Vol trots laat hij ze zien. Tot 1995 was Bas lid van de duivenvereniging en had hij zelf ook duiven. Maar in die tijd heeft hij een ongeluk gehad, wat maakte dat hij die hobby op moest zeggen omdat hij niet meer de kracht had om het vol te houden. Zijn zoon Dick zat toen al in de vogeltjes en hij kon met hem meerijden naar vergaderingen en tentoonstellingen. Hij beleeft hier erg veel plezier aan.

Bas en Pietje
Bas met zijn vrouw Pietje

Bas vindt het fijn dat er eens per jaar een Stadse dag wordt georganiseerd. Het was erg gezellig. Hij moest terugdenken aan zijn eigen trouwdag. Naar het gemeentehuis in Oude-Tonge, koffie met cake en 2 borrels in het ouderlijk huis en dat was het. Het muziekkorps Sempre deed hem denken aan de Stadse muziekvereniging, waar hij lid van was. Eerst speelde hij bugel, wat hij later ruilde voor kornet. Erg jammer dat deze vereniging opgeheven is.

Bas is blij dat hij op Stad mag wonen. Dat er steeds meer mensen van de overkant komen vindt hij jammer, maar begrijpelijk. Hoewel de mentaliteit op het dorp veranderd is in de loop der jaren, voelt Bas zich nog steeds erg thuis op Stad.