Afgelopen zaterdag was ik bij Marry Grootenboer op visite om het te hebben over haar hobby: de betonnen beelden. We konden lekker in de tuin zitten, dus kon ik ze ook gelijk bekijken, want de hele tuin staat er vol mee!

Door Yvette Philippa

Afgelopen zaterdag was ik bij Marry Grootenboer op visite om het te hebben over haar hobby: de betonnen beelden. We konden lekker in de tuin zitten, dus kon ik ze ook gelijk bekijken, want de hele tuin staat er vol mee! Ik vroeg haar hoe deze hobby is begonnen.

"Het was ongeveer 12 jaar geleden. We waren op een zwarte markt in de Hoekse Waard en daar was een man zelf beelden aan het maken. We hebben toen een paar beeldjes gekocht en thuis een leuk plekje gegeven. Later kwam er visite en die wilden ook wel zo'n beeldje, en zo nog een paar. Toen zijn we teruggegaan naar die man en hebben nog een paar beeldjes gekocht en doorverkocht. Zo is het begonnen."

"Op een gegeven moment zijn we zelf mallen gaan maken met vloeibaar rubber. Dit kost wel veel tijd. Gedurende 8 weken moet er iedere dag een nieuw laagje aangebracht worden met een kwast eer de mal klaar is. Daarna kan de mal volgegoten worden met beton. Dit werd zelf gemengd met zand en water. 's Zomers duurt het 2 tot 3 dagen voor het droog is, 's winters een week. Daarna wordt de mal eraf getrokken en wordt het beeld geverfd in de gewenste kleur. Een mal kan meerdere keren worden gebruikt, maar is na een jaar wel versleten!
Fabrikanten gebruiken trouwens wit kwartsbeton dat gepatineerd wordt (= grijs) en met een spons afgedaan zodat de dieper gelegen plekken donker blijven."

"Toen gingen we op braderieën staan op Flakkee.
De verkoop liep zo goed en men wilde ook grotere beelden. Toen zijn we contacten gaan leggen met andere fabrikanten omdat dat niet meer zelf te doen is.
Tegenwoordig hebben we een eigen website waar mensen een beeld uit kunnen kiezen (www.tuinbeeld.tk).
Er komen mensen uit het hele land hier beelden halen omdat de prijs hier lager ligt en omdat niet alles overal te krijgen is! Zelf beelden maken doen we nog wel, maar niet zoveel meer. Braderieën gaan we niet meer heen, ook omdat het veel via internet gaat."

Nog wat tips:

  • Het onderhoud van de beelden is makkelijk. Gewoon bleekwater erover, het groen losborstelen en met gewoon water afspoelen (dus NIET met de hogedrukspuit!).
  • Mensen die juist de beelden zo snel mogelijk groen willen hebben, moeten er karnemelk over smeren!
  • Kijk uit bij fabrikanten die zogenaamd antieke beelden verkopen. Grote kans dat zij ook karnemelk over nieuwe beelden hebben gesmeerd!
Marry Grootenboer bij enkele van haar beelden
Vragen, adverteren of iets te melden aan StadsWeb?

Het StadsOverleg zoekt nieuwe leden! StadsOverleg is er voor en door Stadtenaren

Heb je interesse in deelname aan Stadse101, of heb je suggesties voor het organiseren van activiteiten?

Uitgelicht

Wissellijst

Het wissellijstenproject is opgezet met hulp van het Familie Nipius Roos Fonds (de vroegere eigenaren van de Stadse Koekjesfabriek). In deze wissellijst ziet u een willekeurige beeldje van de Stadse schoenmaker/kunstenaar Mel Dale, die in 2004 overleed.

Alle foto's van het wissellijstenproject zijn terug te vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD