StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Op een avond ben ik op bezoek geweest bij mevrouw Visser-van Neuren, beter bekend als Trijn van Neuren. We zitten gezellig te praten tot ze over vroeger begint en dan vertelt zij en luister ik...

Door Ria Arensman-van den Boogert

Op een avond ben ik op bezoek geweest bij mevrouw Visser-van Neuren, beter bekend als Trijn van Neuren. We zitten gezellig te praten tot ze over vroeger begint en dan vertelt zij en luister ik ...

Haar vader begon een winkel waar nu de E-markt is. In die tijd waren er nog heel veel winkels op Stad. Toen zij vier was begon haar vader met een kruiwagen en ging daarmee de deuren langs. Later werd dat een hit met een kar en kwamen ze ook buiten het dorp. Trijn ging toen ze wat ouder werd vaak samen met haar broer Jan-Kees met vader mee. Ze verkochten kruidenierswaren. Toen de zaken wat beter gingen kocht vader een auto, een Austin, en kon daarmee nog verder van huis. Er moest worden ingekocht en met de Bommelse boot gingen ze naar de Boompjes in Rotterdam. Op de boot troffen ze vaak een andere Stadse winkelier: Merien van Damme (beter bekend als Merien de Koopman). Hij nam plasjes en allerlei andere zaken van Stadtenaren mee voor een alternatieve dokter in Rotterdam en op de terugweg haalde hij dan de pilletjes, zalfjes enzovoort weer bij die dokter op en bezorgde ze bij de mensen thuis.

De winkel werd gekocht voor 1200 gulden van Dina Haksteen en het gezin ging naast de winkel wonen op nummer 3 waar nu de ouders van Anneke Tetteroo wonen. In de Burg. Sterkstraat werd een schuur gebouwd op de plek waar nu Jan Holleman woont (nr.6) en daar werden de voorraden en de auto gestald. Er was in die tijd veel concurrentie en men hield zich groot als de zaken soms wat minder gingen. Het verhaal gaat dat haar vader altijd eerst de bijrijderstoel vol stapelde met pakjes en dan pas de gesloten bagageruimte om iedereen te laten denken dat hij zoveel te bezorgen had dat het niet meer achterin kon.

De oorlog was een moeilijke tijd en vanwege de verwoestingen in Rotterdam werden er toen ook wel inkopen in Gouda gedaan, vooral manufacturen die ze lang naast de kruidenierstak erbij deden. Haar broer Jan-Kees nam de zaak van zijn vader over en Trijn bleef er ook na haar huwelijk en het krijgen van zes kinderen werken. Jan-Kees bezorgde ook veel in de Goede Ree en zijn vrouw hielp volop in de winkel (ze verhuisde bij de overdracht van de winkel aan Anneke naar de Geldershof en woont daar met haar ruim 90 jaar nog steeds met veel plezier). Later heeft de zoon van Jan-Kees, Adrie van Neuren, met zijn vrouw Ma de zaak overgenomen en verkochten ze ook stof, vloerbedekking en zelfs bedden.

De familie was erg muzikaal en haar vader had een koortje aan huis, men moest daarvoor 3 cent contributie betalen.(Adrie was organist en de dochter van Adrie en Ma, Marjan, gaf pianoles boven de winkel) Trijn was behalve actief in de winkel en in haar gezin ook altijd druk met naaien en verstellen en zat dagen achter de naaimachine. Tot op hoge leeftijd ging ze door met inkorten van pijpen en voor 5 gulden nieuwe ritsen inzetten.

Na de winkelperiode verhuisde het gezin Visser naar de Jan van Halfwassenaerstraat en daar was het altijd een zoete inval van buurtbewoners, naaiklanten, kinderen, klein- en zelfs achterkleinkinderen. Ze is er trots op en dankbaar voor dat ze haar man tot zijn dood thuis heeft mogen verplegen. Ze woont nu in "de seniorenflat" in de B.van Brienenstraat en heeft daar ook veel aanloop en geniet ervan. Het was heel gezellig en we gaan beslist nog een keer terug om meer te horen over Stad in vroeger tijden.