Geschiedenis saai? Nou niet met dit nieuwe spannende verhaal over de moord op de boerderij van boer Van der Bol te Stad aan ‘t Haringvliet. Er was al een lied, er was al een toneelstuk, nu een ook stripboek!

Vince Trommel overhandigt eerste stripboek aan Marcel Gootjes
Het eerste exemplaar was voor Marcel Gootjes. Zijn overgrootvader was de broer van het slachtoffer. Foto: Sam Fish

In opdracht van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft Vince Trommel een stripboek voor volwassenen getekend over deze gebeurtenis van begin 1900 met als titel “Een bloedend hart”.

Het moraal van het stripboek: “O jonkheid bedenk toch wat ge doet. Met messen vechten kost onschuldig bloed”, zoals ook bezongen zal worden in het toneelstukje wat over de moord is geschreven en dan ook opgevoerd wordt.

Eilandverhalen vertellen en doorvertellen
“Wij proberen als bestuur van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee eilandverhalen te vertellen en door te vertellen. Wij doen dat op verschillende wijze, zoals met exposities in ons museum, met rondleidingen door dorpen, met humoristische toneelstukken en nu op deze verassende manier!” aldus een bestuurslid.

Persbericht op iGO en GGOF

Het bestuur van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is verheugd de release aan te kondigen van het nieuwe stripboek “Een Bloedend Hart,” dat het intrigerende verhaal onthult van de moord uit 1910 op de boerderij van Boer van der Bol bij Stad aan ’t Haringvliet. Er was al een lied, er was al een toneelstuk, nu een ook stripboek! Dit opmerkelijke werk is getekend door de getalenteerde lokale kunstenaar uit Den Bommel, Vince Trommel.

Voorkant stripboek 'Een bloedend hart'

“Geschiedenis komt tot leven in ‘Een Bloedend Hart,’” zegt het bestuurslid van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. “Dit mooie stripboek biedt lezers de mogelijkheid om een stap terug in de tijd te zetten en te lezen over de meeslepende gebeurtenissen rond de moord uit 1910.”

Het stripboek “Een Bloedend Hart” vertelt niet alleen het spannende verhaal van deze historische gebeurtenis, maar biedt ook een kijk in het dagelijks leven en de cultuur van Goeree-Overflakkee in vroegere tijden. De illustraties van Vince Trommel brengen de personages en de omgeving tot leven, waardoor lezers worden ondergedompeld in het verleden.

Het stripboek is vanaf heden beschikbaar voor slechts 7,95 euro. Het kan worden aangeschaft bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Het stripboek is een van de resultaten van het project Sprekend Verleden en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee en het Fonds van Cultuurparticipatie.

Voor meer informatie over “Een Bloedend Hart” en andere evenementen en tentoonstellingen in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, neem een kijkje op www.streekmuseum.nl

Streekmuseum Goeree-Overflakkee
Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zet zich in voor het behoud en de verspreiding van de rijke geschiedenis en cultuur van Goeree-Overflakkee. Het museum biedt een verscheidenheid aan tentoonstellingen en educatieve programma’s om bezoekers te betrekken en te informeren over het erfgoed van Goeree-Overflakkee.

Ontdek momenteel de oudheid in de expositie Romeinen aan de Kust. Stap binnen in de wereld van de oude Romeinen hier op ons Goeree-Overflakkee.

Artikel op Eilanden-Nieuws

Stripboek bewijst dat ‘moord op Stad’ de gemoederen blijft bezighouden

Ruim 113 jaar geleden is het inmiddels, maar ‘de moord op Stad’ blijft de gemoederen bezighouden. Na een lied en een toneelstuk over de fatale gebeurtenis die zoveel indruk maakte, is er nu ook een stripboek: ‘Een bloedend hart. Een moord op Stad’. De maker, Vince Trommel, overhandigde het eerste exemplaar zaterdag aan een verre nazaat van de vermoorde dienstbode.

‘Een bloedend hart’ vertelt het verhaal van Laurens en Anna. Beiden werkten op de boerderij van Theodorus van der Bol aan de Oostmoerse Scheidweg in Stad aan ’t Haringvliet. Hij was knecht, zij dienstbode. Ze kenden elkaar uit Oude-Tonge, waar ze allebei waren opgegroeid. Laurens en vooral Anna voelden ergens wel wat voor elkaar, maar van een leien dakje ging het niet. Zij was plagerig en autoritair, terwijl hij een driftige natuur had.

Een ruzie, buiten in de boomgaard van de boerderij, leidde op 23 mei 1910 tot een vechtpartij en uiteindelijk het vroegtijdige heengaan van Anna. Laurens vermoordde haar met een mesje waarmee hij onkruid aan het verwijderen was. De dienstbode bleek later, bij de lijkschouwing, drieëntwintig messteken te hebben opgelopen. Laurens moest in Rotterdam een straf uitzitten van zeven jaar en keerde nooit meer terug naar Goeree-Overflakkee.

Moordlied en smartlappen
Het moordverhaal maakte veel indruk. Een rondtrekkende orgelman maakte een lied over de fatale gebeurtenissen. Dit moordlied bracht hij op verscheidene locaties ten gehore. Daarbij gebruikte de zanger zogenoemde smartlappen: grote lappen textiel met afbeeldingen ter verluchtiging van de liedtekst.

Vele jaren later kwam het lied onder het stof vandaan, zij het in een nieuwe versie, en ontstond een toneelbewerking van het moordverhaal. Nu is er ook een stripboek, door Vince Trommel gemaakt in opdracht van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Trommel, afgestudeerd aan de St. Joost School of Art & Design in Breda, specialiseerde zich als illustrator en tekende veel posters voor festivals. Voor het Streekmuseum begon hij een serie houtsneden van markante gebouwen op Goeree-Overflakkee, een serie die nog niet is afgerond. Verder ontwerpt hij etiketten voor bierbrouwerij Solaes en ontwerpt hij drukwerk voor Goed voor Goed.

Harde lijnen, heldere kleuren
Het idee om een stripboek te maken sluit aan bij de houtsneden met hun harde lijnen en heldere kleuren. Vince Trommel ging niet over één nacht ijs. Voordat hij ging schrijven en tekenen, verzamelde hij eerst alle mogelijke informatie over de moord op Stad. Boven water kwamen eveneens fraaie foto’s en een bidprentje van Anna. Ook sprak hij met de families van Anna en Laurens.

Uit alle gegevens destilleerde Vince Trommel vervolgens een zo betrouwbaar mogelijk verhaal. Het stripboek, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee en het Fonds voor Cultuurparticipatie, is verkrijgbaar bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het telt 48 pagina’s en kost 7,95 euro. De eerste druk bestaat uit tweehonderd genummerde en gesigneerde exemplaren.

Eerste exemplaar
Het allereerste exemplaar overhandigde Vince Trommel zaterdag 21 oktober 2023 aan Marcel Gootjes uit Schiedam. De vermoorde Anna was een zus van zijn overgrootvader. “Heel bijzonder dat de moord van honderddertien jaar geleden de gemoederen nog steeds bezighoudt”, aldus Gootjes.

Waar is het kledingstuk met steekgaten?
Aan het eind van prachtig getekende stripboek vraagt Vince Trommel de lezer om bevestiging van een gerucht: Anna’s kledingstuk met de steekgaten zou nog ergens rondzwerven. Wie weet duikt het meer dan een eeuw na de moord nog op, als bijvangst van ‘Een bloedend hart. Een moord op Stad’.

Artikel op Groot Goeree-Overflakkee

Stripboek gemaakt over de moord in Stad

Er was al een liedje en een toneelstuk over het verhaal van de moord op de boerderij van Bol uit Stad. Maar dat verhaal is nu ook terug te lezen in de vorm van een stripboek!

Het stripboek werd op zaterdag 21 oktober 2023 gepresenteerd in de Remonstrantse kerk in Sommelsdijk. Dat gebeurde uiteraard met een uitleg van kunstenaar Vince Trommel.

“Ik maakte al een tijdje de houtsnedes voor het Streekmuseum. Dat zijn mooie plekken van het eiland. Maar er zijn ook genoeg verhalen te vertellen over Goeree-Overflakkee. Ik had ook nog nooit een stripboek gemaakt, maar teken wel regelmatig strips. En tijdens een gesprek met Bertrand van den Boogert van het museum kwam dit idee tot stand. Bertrand heeft ook geholpen met het verhaal en ik heb ook heel veel hulp gekregen van Jan Both, van het Streekarchief. Ik heb gesproken met de nabestaanden van de hoofdpersonen van het verhaal. En zo is dit stripboek tot stand gekomen,” zo vertelde hij.
“Ik verbaasde me vooral over het feit dat er nog zoveel informatie naar boven kwam. Het is immers al een oud verhaal, dit speelde zich af in mei 1910. Maar ik ben heel trots op hoe het is geworden, ik ben oprecht heel blij met dit eindresultaat.”

Ook Bertrand was erg te spreken over het stripboek. “Het is een geslaagd boek voor jong en oud. En het sluit heel goed aan bij wat we in het Streekmuseum doen,” liet hij weten. “Het Streekmuseum vertelt de eilandverhalen aan de hand van voorwerpen en toneelstukken. Een boek over de geschiedenis kan voor sommige mensen minder aantrekkelijk zijn. Maar met een stripboek komt het verhaal tot leven. Dit is een nieuwe manier van het vertellen van een eiland verhaal en ik vind dat het een mooie manier is. Wie weet is het de eerste van velen, maar dat hangt vooral af van de financiën. Voor dit stripboek hebben we een bijdrage gekregen van de gemeente en het Fonds voor de Cultuurparticipatie. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

Uiteraard werd de boekpresentatie afgesloten met een voordracht van het lied door de toneelvereniging van Stad aan ’t Haringvliet.

Het stripboek ‘Een bloedend hart: De moord op Stad’ gaat over de moord op Stad waarbij dienstbode Anna werd vermoord door Knecht Laurens. Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan Marcel Gootjes. Zijn overgrootvader was de broer van het slachtoffer in het verhaal.

Het boek is verkrijgbaar in het winkeltje van het Streekmuseum aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. Je kunt hem ook digitaal bestellen via de webshop www.streekmuseum.nl/winkel. De eerste oplage bestaat uit 200 boeken.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD