Deze maand besteden we aandacht aan de Boerenbruiloft die we 18 jaar geleden vierden op de Stadse Dag.

De huwelijksvoltrekking aan de Voorstraat

Net als het jaar ervoor, bij de eerste Stadse Dag, kozen we een onderwerp waar alle bewoners op hun eigen manier een rol in konden spelen zonder dat er regels van bovenaf golden. We lieten de bruiloft in het begin van de 20e eeuw spelen maar het feest was voor alle tijden en zo werd het een bonte mix voor jong en oud.

Voor de financiering werd een collecte in het dorp gehouden waarbij verklede bewoners bruidsuikers ronddeelden. Piet van Dijk maakte een kopie van het vroegere mededelingenkastje op het oude gemeentehuis met daarin de huwelijksaankondiging.

Wim Poes was weer dorpsomroeper en riep iedereen op om naar de Voorstraat te komen en daar kwamen heel veel dorpsgenoten, vaak in stijl verkleed, op af. De bruidegom vertrok vandaar in een koets voorafgegaan door Sempre Cresendo vergezeld door veel Stadtenaeren, naar boerderij ’t Vlot waar de bruid werd opgehaald. Toen ging men terug naar de Voorstraat naar de trouwzaal in de openlucht waar de echte trouwambtenaar Kees Kuipers (met TV-Rijnmond) klaar stond om het huwelijk te voltrekken. Achter de ramen van de huizen in de Voorstraat hingen 200 Stadse trouwfoto’s van voor 1966 en was er gelegenheid om op het bordes van het gemeentehuis, net als vroeger na een huwelijksvoltrekking, op de foto te gaan. Heel veel mensen maakten daar gebruik van. Vervolgens was er volgens oude traditie een lopende bruiloftstoet van de gasten van het gemeentehuis naar de kerk, waar dit keer dorpsgenoten een concert van orgel, fluit en zang gaven.

Vervolgens ging iedereen naar de Kaai die vol stond met bloemen versierde biertafels en banken voor een “Stikzakmaaltijd”. Er kwamen honderden mensen met zelf mee gebrachte gerechten om met elkaar te delen, maar men kon ook een maaltijd kopen bij het café. De maaltijd ging langzaam over in het bruiloftsfeest met veel muziek, optredens van muziek- en dansgroepen, toespraken van bruidegom en wederzijdse ouders, een cabaret en natuurlijk het succesvolle playbacken van vele dorpsgenoten met als afsluiting de polonaise. De doelstelling om dorpsgenoten op een positieve manier met elkaar in contact te brengen werd weer gehaald. De foto’s van deze dag hangen nu in de grote zaal van het Trefpunt en komen in maart voor de ramen van het Trefpunt te hangen. Nu hangen er voor de ramen en in de dokterspraktijk weer nieuwe foto’s van Stadse honden en hun baasjes.

NB: De foto's van de afgelopen maanden kunt u terugkijken in het fotoboek. De foto's van de laatste maand komen random langs aan de linkerkant van de website. De afgelopen maand gingen over Stadse honden.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD