StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Ze is de stadsdichter van Stad aan 't Haringvliet, in de volksmond vroeger Stadje Droag Broad geheten. En laat Jolanda Holleman nu net daarover een gedicht hebben gemaakt dat ze uit haar hoofd voordraagt tijdens de opening van haar expositie met tien gedichten in 't Trefpunt in haar woonplaats Stad op dinsdagochtend 4 februari 2020.

Haar schrijfsels zijn de hele maand februari in de grote zaal te zien tijdens activiteiten op allerlei dagen in 't Trefpunt en zeker op de koffieochtend op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Jolanda maakt ook al jaren prachtige foto's en geleidelijk aan maakte ze daar ook al gedichten bij. Wat nu in 't Trefpunt hangt, draagt het thema Dichtbij. Ze vindt zelf dat haar foto's de gedichten versterken en andersom. Het is een ode aan haar dorp en aan het eiland Goeree-Overflakkee, waar ze met plezier woont sinds 1997, want eerst woonde Jolanda in Capelle aan den IJssel en is ze geboren in Rotterdam.

Ze is gevraagd door Herman Maas om in het dorpshuis te exposeren, omdat hij daar elke maand een ander thema wil laten zien. Waren het in januari dit jaar de 28 Stadse boeren die er te zien waren, nu is het dus de beurt aan de dichter.
Het geheel vloeide voort uit de Stichting Familie Nipius Roos, een fonds dat culturele zaken in 't Trefpunt behelst. Er zijn zestien wissellijsten aangekocht, maar omdat de gedichten nogal groot zijn, volstaan er tien voor Jolanda. En vier hangen er ook nog in de Huisartsenpraktijk, ook dat is een locatie die vanuit het Nipius Roos Fonds voortkomt.

Vanaf haar jeugd
Jolanda maakt deel uit van het dichterscollectief De Reizende Dichters op Goeree-Overflakkee en is daar vanaf het begin 2008 bij betrokken. Dat leek haar wel wat, daarom heeft ze zich hierbij aangesloten en sinds medio vorig jaar is ze penningmeester van het collectief, dat ze na het overlijden van Jan de Vries uit Dirksland ter hand nam.

Eigenlijk schrijft Jolanda al gedichten vanaf haar vroegste jeugd. Ze schreef voorheen al voor de schoolkrant, voor familiegelegenheden en dergelijke. Destijds wezen anderen erop dat Jolanda iets met de mooie gedichten, die ze maakte, moest doen. Vandaar dat ze lid is geworden van het dichterscollectief. Van haar hand staan er in alle Bladerboeken van de Reizende Dichters een aantal gedichten en gaf ze een bundel uit, Sprankeltjes.

Op de vraag of ze elke dag gedichten maakt, moet ze ontkennend antwoorden. "Nee. Pas als ik rust heb, wanneer het stil is in mijn hoofd, dan kan ik gedichten maken en soms wel een paar achter elkaar zoals tijdens de vakantie, dan kom ik ook tot rust, ergens middenin de natuur. De Flakkeese polders zijn mijn favoriet. Geweldig om die 's morgens vroeg door de lens van mijn camera te bekijken, zo'n mooi beeld krijg je dan."

En als er ernstige dingen gebeuren op haar dorp, zoals mensen die bij een ongeval of een brand om het leven zijn gekomen, dan maakt zij daar ook een gedicht over. Het gebeurt ook wel dat ze tijdens een uitvaart een dergelijk gedicht voordraagt. Alleen als ze daarvoor wordt uitgenodigd door de naaste familie van de overledene.

En dat bracht Jolanda ook tot het maken van christelijke gedichten die een bepaalde boodschap in zich dragen en sinds 2007 publiceert zij haar gedichten op de website www.gedichtensite.nl In de bundel 'Even alleen met God', uitgegeven door de redactie van deze website, is een gedicht van Jolanda opgenomen.
Zij haalt inspiratie uit haar geloof in God, uit de natuur, muziek en uit wat ze om haar heen ziet gebeuren.

"Bij de Reizende Dichters is het leuk en inspirerend om een passie te delen. Dus niet meer alleen gedichten te schrijven, maar ook bij culturele activiteiten voor te lezen. Fijn om te merken dat wat mij raakt, via woorden ook weer iets met anderen doet. Dat doet me goed."