StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Ik was eigenlijk van plan een stukje te schrijven over politiek correct gedrag. Misschien schrijf ik daar de volgende keer wat over, want ik heb het wel af, maar er is iets tussen gekomen. Of eigenlijk iemand.
opmaak
Neerlands Trots!

Ik was eigenlijk van plan een stukje te schrijven over politiek correct gedrag. Misschien schrijf ik daar de volgende keer wat over, want ik heb het wel af, maar er is iets tussen gekomen. Of eigenlijk iemand.

Zondag ben ik naar de kerk geweest. Niet hier op Stad, zelfs niet op Flakkee, dus iedereen kan weer rustig gaan zitten. Ik was uitgenodigd voor een doopplechtigheid met aansluitend een dienst. Niets aan de hand, zou je zeggen. De doop op zich verliep vlot, zonder gebrul van de dopelingen. Ook in de teksten en liederen niets bijzonders of opmerkelijks. De kindjes verlieten na een half uurtje weer de kerk, zodat de dienst kon beginnen.

De kerk waar ik ben geweest, is normaal gesproken van het "lichtere" soort, met bijvoorbeeld vrouwelijke dominees en vrouwelijke leden van de kerkenraad (zo krijgt u een beetje een idee). Maar vandaag was de dominee (mannelijk voor de gelegenheid) toch behoorlijk op dreef. Hij meende dat anno nu wij nederlanders onze identiteit zijn kwijtgeraakt. Dat wij geen reden hebben om trots op Nederland te zijn of om zelfs maar dankbaar te zijn voor het nederlanderschap. We moesten wel dankbaar zijn voor het zorgstelsel, want wij hebben tenminste een zorgstelsel!?

Maar goed, hij meende dat het verlies van identiteit kwam doordat Europa niet meer onder leiding staat van één God. Tja, gewild of ongewild had de beste man toen toch mijn onverdeelde aandacht.

Hij meende dat heel Nederland weer tot het christelijk geloof moest komen, geleid door één God. Niks meer multi-culti geloofslandje, want daarmee verkwansel je de identiteit en het neerlands eergevoel. Hij ging nog een stapje verder. Hij bepleitte dat we weer in onze schepen moesten springen, voortgeblazen door God om de wereld te bekeren tot het Christendom, nèt zoals we dat vele eeuwen geleden gedaan hebben. Hij haalde bijvoorbeeld de Gouden Eeuw aan en prees die periode als iets om dankbaar voor te zijn. Ik stootte mijn partner aan en vroeg hem of de beste man wel helemaal lekker was. Is hij dan doof en blind voor de geschiedenis? Doof en blind voor de ellende die wij Nederlanders andersdenkenden en -gelovigen hebben aangedaan, omdat wij vonden dat ons geloof hét geloof was?

Ik ben de kerk na afloop van de dienst uitgelopen met het vaste voornemen hier voorlopig niet meer te komen.

Ik weet niet hoe deze dominee Nederland ziet, maar ìk woon in het land dat Lange Frans & Baas B bezingen. Kijkt u maar even op www.youtube.nl en kijk naar Lange Frans & Baas B met "Het land van".

Sundaygirl