StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Ondanks het wisselende weer toont de natuur dat het langzaam toch voorjaar wordt en zien we al sneeuwklokjes en winterakonieten in de tuinen bloeien naast de kerstrozen die vanwege hun naam al langer in bloei staan.

Kerktoren met haan

Als het waterpeil in het Haringvliet hoger staat, zie je ook overdag meer reeën op de gorzen omdat het te nat is in het riet. Wat een mooie beesten, maar helaas door hun aantal ook schadelijk voor jonge bomen en struiken die ze kaal eten.

Er was weer een voorlichtingsavond over Stadaardgasvrij in het Trefpunt. Veel oudere mensen denken nog steeds dat ze in juni mogen kiezen tussen aardgas of waterstof en die mensen kennend zullen ze voor het oude vertrouwde kiezen en daarmee het ambitieuze plan voor het dorp blokkeren. Het gaat echter over wat het dorp wil als ons eiland uiterlijk 2030 gaat stoppen met aardgas. We kunnen in juni kiezen of we dan alles met elektriciteit gaan verwarmen of dat we daarnaast ook op een veilige manier waterstof via de bestaande goedgekeurde gasbuizen naar onze gratis nieuwe waterstofverwarmingsketels willen. Vooral oude slecht te isoleren huizen kunnen niet verwarmen op alleen elektriciteit en dan is waterstof een redelijk alternatief. Hout stoken mag nu ook nog.

Dan nog iets over de manier van het oordeel van de bevolking vragen. Op de voorlichtingsavond en de website staat dat alleen de hoofdbewoners of eigenaren van huizen met een gasaansluiting en ondernemers mogen stemmen. Dus huurders van particuliere woningen en partners en meerderjarige kinderen van de hoofdbewoners mogen niet stemmen. Dus van de 600 woningen met hun rond de 1200 bewoners mag maar de helft stemmen. Is dat democratisch en volgens de kieswet waaraan de organisatie belooft te voldoen?

Verheugt u zich ook al op al die tulpenvelden rond ons dorp waar nu de eerste groene puntjes boven komen en die eind maart in bloei zullen staan?