StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Merkt u dat de dagen alweer langer worden en daarmee heel wat winterdepressies langzaam minder zullen worden.

Kerktoren met haan

Natuurlijk wens ik iedereen een gezond 2023 en verwijs ik u naar krantenartikelen waarin artsen uitleggen dat je eigen gedrag en sociale omgeving een positieve rol kunnen spelen in het omgaan en beleven van ziektes die op je pad komen, maar dat sommige ziektes ook te voorkomen zijn. De één wijst op voedsel en stress, de ander op onvoldoende rust en eenzaamheid die je kwetsbaar maken. Allemaal mooie en interessante verhalen, maar vergeet vooral niet te leven en te genieten zolang je dat nog kan.

Als ik naar beneden kijk en de verhalen achter al die grafstenen weer eens ophaal dan besef ik dat er mensen tussen liggen die mogelijk wat langer geleefd hadden als ze zich aan alle regeltjes gehouden hadden, maar waren ze dan net zo gelukkig en met liefde omringt geweest als in hun vergane leven waar hun nabestaande nu nog kracht en warmte aan ontlenen?

Veel mensen hebben genoten van de feestdagen en proberen nu de extra kilo’s weer kwijt te raken. Laten we ook beseffen dat voor veel mensen de feestdagen geen feest zijn vanwege het gemis van dierbaren en de eenzaamheid die je op die dagen extra ervaart. Ook mensen met een smalle beurs hebben het vanwege de energiecrisis en inflatie best moeilijk gehad om zich deze dagen letterlijk en figuurlijk warm te voelen tussen al die folders en tv-filmpjes vol warme en luxe beelden.

Wat gaat het nieuwe jaar voor ons dorp brengen? Durven we de stap naar waterstof te gaan maken en gebruik te maken van die 5,6 miljoen subsidie die de rest van het land niet aangeboden wordt? Zal de nieuwbouw achter ’t Stadshuus bijdragen aan het leefbaarder maken van ons dorp? Er komen daardoor zeker 100 nieuwe bewoners bij en daar zullen toch vast mensen bijzitten die actief willen zijn in het sociale leven op ons dorp. Mogelijk komen er dan weer meer sportclubjes in de gymzaal zoals vroeger de volleybal, de gym, de tafeltennis- en badmintonclub, de majorettes, de free runners en de bejaardengym. Weer een dartclub en biljarten in het Trefpunt en nieuwe spelers voor SNS. Ik droom van nieuwe ontmoetingsplekken zoals een patatkraam of een winkeltje. Want behalve aan het schoolhek, bij de voetbal, bij de hofjes en in de kerken is er weinig plek om nieuwe mensen te leren kennen.

Hoe zal het met het openbaar vervoer gaan? De halte op de Weel lijkt klaar en dan staan we weer op gelijke voet met Den Bommel en Nieuwe Tonge, waar de bussen ook alleen buiten het dorp stoppen. Ik las op deze website dat de dienst door de dorpen om de 90 minuten door kleine bussen en door vrijwilligers gereden gaat worden, dat is een mooi initiatief. Er blijven nog andere mogelijkheden over. We kunnen meer carpoolen, dorpsgenoten mee laten rijden als we toch rijden, gebruik maken van Automaatjes of richten we een vrijwilligers-taxidienst voor het dorp op. De gebruikers hiervan betalen niet met geld, maar met diensten die ze wel nog kunnen zoals bijvoorbeeld: aardappels schillen, soep koken, taart en koekjes bakken, kinderen voorlezen, de poes eten en je planten water geven als je twee dagen weg bent, schoffelen in je tuin, koffie schenken op de bejaardenochtend of na de kerk. Waarom ging dat vroeger allemaal zo gemakkelijk en maken we het ons nu zo moeilijk? We vinden het veel moeilijker om buren en dorpsgenoten iets te vragen dan een petitie aan de gemeente of instanties aan te bieden en dat zouden we weer moeten omdraaien.