Begin november is in vele delen van ons land, vanwege Allerheiligen en Allerzielen, een moment om stil te staan bij al je dierbaren die op het kerkhof liggen en om graven te gaan bezoeken maar bij ons lijkt dat niet zo’n rol te spelen.

Kerktoren

Wij hebben één van de mooiste kerkhoven van Nederland midden in ons dorp en hart. Zeer goed onderhouden en mooi aangelegd en iedere steen heeft zijn eigen verhaal dat helaas nergens in boeken is te vinden maar wel zeer lezenswaardig zou zijn, want wat zijn er toch mooie en emotionele verhalen te vertellen als je langs al die stenen loopt. Ik ben zo benieuwd naar het verhaal achter dat ene van bakstenen opgebouwde grafmonumentje met als enige tekst “Vaders graf”, maar tot heden heeft nog niemand me dat kunnen vertellen.

Op de droge dagen van de afgelopen tijd geniet ik van de vele tractoren die rond ons dorp de akkers bewerken en tel ik vele gele Rumptstadploegen. Er zijn plannen om in het Overtrefpunt (het nieuwe gebouw waarin Trefpunt, gymzaal en de scholen samen gehuisvest worden) ruimte te maken voor een oude Rumptstadploeg om deze fabriek, die zo veel voor ons dorp betekend heeft, te eren. Misschien kunnen ze de schoolbel dan ook vervangen door de beroemde Rumptstad-toeter die vroeger over heel het dorp hoorbaar was en ’s morgens de mannen opriep om naar het werk te komen en ’s avonds de huisvrouwen een seintje gaf dat de aardappels konden worden opgezet want de heer des huizes zou spoedig willen aanschuiven bij zijn gezin.

Natuurlijk geniet ik om me heen ook van de prachtige herfstkleuren en de wervelende bladeren als het hard waait. Wat heeft de gemeente toch een mooi apparaat om de bladeren bijeen te vegen en op te zuigen en ook zie ik de nijvere tuinlieden tegenwoordig het onkruid in de groenstroken naast met de schoffel ook bestrijden met kokend water.

Op een morgen om 6.15 uur hoorde ik beneden me in het donker iemand de straat vegen. Waarom zo vroeg in de morgen en waarom in het donker? Zou deze persoon nog denken dat het schuren en schrobben van onze straten verboden is? In de dertiger jaren schuurden de Stadse vrouwen bij het oogsten meerdere malen per dag de straat voor hun huis, maar door de Loda en groene zeep werden de klinkers aangetast en moesten die om de 10 jaar vervangen worden. Daarom werd toen door de gemeenteraad bepaald dat er geen straten meer gesopt en geschrobd mochten worden.

Wat hebben we een mooie nazomer gehad met planten die opeens weer gingen bloeien omdat ze dachten dat het al lente was. Gek dat er nu al mensen in korte broek en T-shirt in de tuincentra en bij de Action kerstinkopen doen. Zou Sinterklaas dit jaar met de stoomboot komen of in een rood/gouden zwembroek komen aanzwemmen?

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD