StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Wat is er toch altijd veel te zien vanaf mijn mooie plekje op de Stadse toren. Ik zie dat er best veel huizen te koop worden gezet en veel ook snel verkocht worden.

Kerktoren

Ik hoop dan steeds dat het geen gedwongen verkopen zijn door financiële problemen door de huidige crisis die best veel mensen hard raakt. Schandalig dat er veel arme mensen de ergste klappen krijgen en dat rijke mensen er nog rijker van worden, omdat hun beleggingen in de energiesector en wapenindustrie veel opbrengen. De solidariteit waarin juist veel kleine gemeenschappen altijd hebben uitgeblonken blijkt minder dan vroeger, maar is er nog degelijk wel. Ik hoorde dat er in een dorpje de rijke mensen de enige dorpswinkel 70.000 euro hadden geschonken voor energiezuinige koelingen en andere aanpassingen om de winkel rendabel te houden zodat het dorp leefbaar blijft.

Wat heb ik weer genoten van al die prachtige machines en activiteiten rond het dorp voor het planten van tulpenbollen, maar ook om het pas gemaaide gras in plastic balen te verpakken. Ook zag ik paarden bij Hoekstra heerlijk buiten rennen. Je voelt als het ware al weer het voorjaar met straks die prachtige tulpenvelden op ons eiland. De Stadse motorclub “meer den droag brood” zag ik vanaf de theetuin vertrekken voor een toertocht over het eiland en dat willen ze bij de bloeiende tulpenvelden herhalen.

En dan zag ik natuurlijk de brandweerwedstrijd bij het Gudseke waar de ploeg van Ouddorp won. Wat een organisatie met een projectploeg/scheidsrechters van meer dan 40 mensen en bijna 100 brandweerlieden waarvan een deel ontbeet, lunchte en ’s avonds at in het Trefpunt. Dat de cola eerder op was dan het bier kan je een gunstig teken vinden, maar het kan natuurlijk ook aan de inkoop liggen.

Ik hoorde mensen klagen dat het op Stad steeds moeilijker wordt je eigen auto, die van je vrouw, die van je zoon en die van zijn vriendin voor je huis te parkeren, omdat de buren ook twee auto’s nemen en je soms een straat verder je pas je auto kwijt kan. Zouden deze mensen niet beseffen dat Stad de enige stad in Nederland is waar je nog gratis mag parkeren en geen € 7,50 per uur betaalt zoals in Amsterdam en Utrecht?