Na de droge zomer waarin we naar regen verlangden, bracht de maand september een nieuw record aan regen. Ook dat brengt problemen met zich mee, want hoe krijg je de aardappels uit de natte klei?

Kerktoren

We hebben dat rond 1975 ook gehad en toen werd zelfs het leger ingezet om de aardappels hier uit de grond te krijgen. We eten sindsdien steeds minder aardappels en wisselen aardappels af met rijst en allerlei pasta’s maar toch blijven de aardappels ons beleid bepalen. In de oorlog was er zeker in de grote steden hongersnood en waren aardappels enorm belangrijk. Een belangrijke reden om een brug over het Haringvliet aan te leggen, was volgens de burgemeesters van toen, het sneller aardappels naar Rotterdam te kunnen vervoeren. In het streekarchief is een interessant boekje met mooie grafieken en bouwtekeningen over de argumenten om vanaf de Hoekse Waard via Tiengemeten en lange boogbrug naar Stad aan ’t Haringvliet aan te leggen. Hoe zou ons dorp er nu uitzien als die plannen waren we uitgevoerd en er dag en nacht auto’s langs ons dorp zouden razen?

De scholen draaien weer op volle toeren en ik heb het idee dat door het thuiswerken na Corona ik minder grootouders bij de scholen zie, omdat de ouders de kinderen weer zelf naar school brengen. Vroeger bleef het na de start van de lessen nog zeker een half uur druk voor het schoolplein omdat de grootouders praatjes met elkaar maakten, roddelden over de onderwijskrachten en vertelden dat vroeger alles beter was dan nu en aardrijkskunde en geschiedenis te weinig aandacht krijgen.

Vanuit mijn hoge positie zie ik vaak motoren door het dorp rijden maar vanwege de helmen kun je nooit zien wie het zijn. Dankzij Jan Mackloet kun je daar nu achter komen want hij heeft alle Stadse motorrijders met motor en zonder helm op gefotografeerd. De foto’s zijn deze maand in de grote zaal van het Trefpunt te bewonderen. Zaterdag 8 oktober 2022 zijn er niet alleen brandweerwedstrijden op het dorp maar is er ook een toertocht voor de Stadse motoren met als afsluiting samen eten in het Trefpunt.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD