StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Tot mijn teleurstelling zag ik dit jaar op 4 mei 2022 op het dorp minder vlaggen halfstok hangen terwijl we door alle berichten rond Oekraïne toch veel meer met oorlogen in ons hoofd zitten. Gelukkig hingen er op Bevrijdingsdag wat meer vlaggen.

Kerktoren

Ik zie steeds honden op de hoek Nieuwstraat/Achterdijk met hun snuit snel onder de heg verdwijnen en dan heel rustig weer verder lopen. Ik vroeg een kraai van hier op de toren om even te gaan kijken en er blijkt een Valeriaanplant te groeien die rustgevende stoffen maakt. Honden hoeven geen valeriaandruppeltjes bij de drogist te kopen maar nemen gewoon een hapje van de plant.

De tulpenvelden zijn nu weer bijna geheel groen en worden volop beregend en nu kunnen we genieten van de witte wolken fluitenkruid in de meeste bermen. Bij het Watergat bloeien weer volop orchideeën. Deze bloemen zijn beschermd maar daar houdt niet iedereen zich aan en ondanks de keurig gemaaide paardenpaden zag ik er toch paarden met een karretje over de bloemen rondjes rijden.

Met altijd maar dat droge weer snak je naar regen voor de tuinen en de akkers. Gelukkig hebben veel boeren nu beregeningsinstallaties en kan ik ’s morgens bij de opkomende zon vaak prachtige regenboogkleuren in die sproeinevels op de velden bewonderen. Wat komen de aardappels snel op en zie je de strakke lijnen van de bruine aardappelruggen nu snel veranderen in groene bosjes. De fazanten hebben weer prachtige kleuren en in de sloten zwemmen eenden moeders met jongen en op het strandjes zijn ’s morgens hele kleuterklassen van jonge gansjes te bewonderen.