StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Vanmorgen schrok ik wakker omdat de torenkraaien net onder mij zijn begonnen met twee nesten te bouwen.

Wat een lawaai van die twee bekvechtende mannetjes over wie het mooiste nest bouwt en hun roddelende vrouwtjes die diep neerkijken op de kraaien die hun nest in een boom op het kerkhof moeten bouwen en dan eksters als buren moeten dulden. Omdat de bomen nog weinig blad hebben zie je de vogels veel beter dan in de zomer.

Heeft u de laatste tijd wel eens op YouTube gekeken naar de vele filmpjes over ons dorp? Niet alleen die leuke film uit de vijftiger jaren waarin bij ieder huis wordt aangebeld en de bewoners worden gefilmd. Zo krijg je een beeld krijgt van de bewoners van toen maar ook verslagen van Koninginnedagen, Stadse Dagen en over de musicals en dan natuurlijk nog onze zanger Koos van Gurp en nog vele andere filmpjes, voor een avond met niets spannend op de TV.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zie ik de blauw-gele kleuren van de vlag van dat getroffen land boven Middelharnis, maar het bleek niet dat het een kerktoren of de Wilhelminabrug was maar de verlichting van de nieuwe autoshowroom langs de rondweg en de watertoren van Dirksland. Zouden we in Stad niet ook iets blauw/geel kunnen “aankleuren” om onze solidariteit te tonen. Ik hoor van verschillende dorpsbewoners dat ze bereid zijn om vluchtelingen in huis te nemen maar dat er nog veel onzekerheden zijn en daarom denk ik dat het goed is dat de gemeente en vluchtelingenwerk de opvang hier gaan coördineren dus zorgen voor registratie, verzekeringen, uitkeringen, onderwijs en dagopvang want je kunt een moeder met twee kinderen niet dag en nacht op een zolderkamertje zetten. Ik begrijp dat de gemeente in eerste instantie zoekt naar groepsopvang zoals in de Geldershof maar wel nauw contact heeft met de gezamenlijke kerken en open staat voor aanmeldingen van burgers die iets willen doen.

Wat zie ik toch veel mensen met het mooie weer van afgelopen tijd genieten van hun tuin, het Stadse bos en onze mooie omgeving waar het goed wandelen en fietsen is. De tuinen komen langzaam uit hun winterslaap en overal bloeien al bolgewassen en andere vroegbloeiende planten zoals primula’s, longkruid, viooltjes en kerstrozen.

Specht