StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Ik ben een Zeeuw. Ja, ik weet dat ik me met die ontboezeming niet populair maak, maar het is de harde realiteit. Ik ben wat jullie Hollanders een boer of een provinciaal noemen.
Joost mag het weten
Zeeland

Ik ben een Zeeuw. Ja, ik weet dat ik me met die ontboezeming niet populair maak, maar het is de harde realiteit. Ik ben wat jullie Hollanders een boer of een provinciaal noemen. Hier tegen de Randstad wordt op ons neergekeken. Waarschijnlijk omdat we geen files, gettowijken, liquidatiegolven, rosse buurten, luchtvervuiling en supportersgeweld hebben en de kans op een terroristische aanval in Zeeland als onbestaande beschouwd mag worden. De verwezenlijkingen van een waarlijk ontwikkeld gebied.

Ooit is er sprake van geweest dat Goeree Overflakkee deel van Zeeland zou worden, maar daar hadden jullie geen zin in. Dat begrijp ik best. Dat zou een sprong terug in de geschiedenis zijn. En de cultuurbotsing zou aardschokkend zijn geweest. Jullie zeggen ‘Gè joe morhen oak winkeln op dn diek in Menheerse?’ en wij ‘Gè jie morhen oak winkeln op dn diek in Hoes?’ Zeeuws lijkt net zoveel op Swahili als op Flakkees. Bovendien, een dorpje als Stad aan ’t Haringvliet doet natuurlijk veel meer denken aan Rotterdam of Den Haag dan aan Tholen of Domburg. Nee, de rook van Pernis ruikt beter dan de boomgaarden van Zuid Beveland en de Euromast heeft meer cultuurhistorische waarde dan de Campveerse toren. Trouwens, waar komt de meeste cocaïne, speed en XTC op dit eiland vandaan? Rotterdam. In de gemeentepolitiek horen we al de eerste xenofobe geluiden van de eeuw en in de Hofstad organiseren zich enge groepen.

Nee, Zeeuws is een scheldwoord. Het land van Bestevaer en Joost de Moor, van Michiel de Ruyter en Frans Naerebout. Je kunt er maar beter niets mee te maken hebben. Ik ben blij dat ik me ontworsteld heb en bovengekomen ben. Dat ik in Zuid Holland terecht ben gekomen, waar het veilig is. Dat ik de Grevelingen overgekomen ben en me aan de beschaving kan laven. Luctor et Emergo.

Joost