StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Hoewel het voor iedereen nog echt winter is, zie je toch al tekenen van de komende lente. In de tuinen bloeien de kerstrozen, de toverhazelaar en de winterjasmijn volop.

Maar ik zie ook al sneeuwklokjes, winterakonieten, cyclaampjes en zelfs al een stralend blauw leverbloempje. Bij verschillende bollenboeren op ons eiland worden al kastulpen in bloei verkocht voor 5 euro per twee bosjes in Oude Tonge en drie bosjes voor 10 bij de rotonde in Dirksland waardoor je de lente al in huis kunt halen. Bij de jachthaven zag ik al weer een kampeerauto met toeristen uit Middelburg die met hun hond hier kwamen genieten van de rust en de ruimte rond ons dorp. Hoe mooi is het als je in een stad woont en dan hier in je camper ’s morgens gewekt wordt door lammetjes die buiten in de wei om hun moeders dartelen en je met je rijdend huisje 200 meter verderop bij het strandje kunt ontbijten met het prachtige uitzicht op het Haringvliet met hier en daar zelfs een bootje met vissers.

Lammetjes

Vanaf mijn hoge positie zie ik niet alleen frequent de maan door de kale bomen schijnen maar ook veel windmolens die energie voor ons opwekken. Aan de zuidkant van ons eiland zie ik 44 molens staan die geheel of gedeeltelijk van de leden van coöperatie Deltawind zijn. Deze zeer rendabele club van eilandbewoners heeft in verhouding in ons dorp de meeste leden en levert zelfs de voorzitter. Dan vraag ik me af of het niet mogelijk zou zijn om in ons dorp nog een eigen coöperatie op te richten om samen met Eneco de burgers actief te betrekken in de levering van waterstof in ons dorp. We hebben goede herinneringen aan de samenwerking met Eneco en Stedin rond de bouw van “de Soldaten” met een dagelijkse update tijdens de bouw, een eigen leiding naar ons dorp, een scholenproject en de gratis slimme meters.

Het was een paar dagen wat mistig en dan zie ik vanaf mijn plekje op de toren heel weinig en hoor ik zelfs de windmolens veel minder, maar er zijn ook heldere momenten en dan geniet ik van de “morgenster” zoals de planeet Venus ook wel wordt genoemd en dagelijks merk je dat het eerder licht wordt. Toch erg vervelend dat het pad door het bos nog geen verlichting heeft en bejaarden naar de dokter en kinderen naar school door het donker moeten lopen. Langs de Vliegers worden de wilgen geknot en is veel riet weggehaald waardoor je de vogels in het water weer kunt zien.

Helaas zag ik ook een vuur op het strandje waar vandalen de houten paaltjes voor een deel opgestookt hebben. Ook las ik dat de gemeente wederom heeft besloten om de pont naar Tiengemeten vanaf Middelharnis te laten vertrekken en niet meer vanaf ons dorp. Ik word daar verdrietig van.

Zondag 23 januari 2022 was het ’s morgens om 7.30 uur windstil en hoorde ik geen enkel geluid van molens, auto’s en vogels en was er tijd voor een overdenking over de toekomst van het dorp. Het dorp dat het zal moeten hebben van een goede samenwerking tussen de generaties, de zeer verschillende bewoners met ieder hun eigen mening en idealen en de gemeenschapszin.

Wilgen knotten