StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Geniet u deze maanden ook zo van de vele ganzen die rond de zonsopkomst in kleine maar ook grote groepen al kakelend over het eiland vliegen?

Soms in een mooie V , zeker bij harde wind, zoals je ze vroeger op school tekende maar meestal in wat meer rommelige groepen en soms gevaarlijk dicht in de buurt van de windmolens. Vroeger kwamen er veel vogelaars, soms bussen vol, in de winter op de Zeedijk naar de diverse ganzenrassen op het gors kijken. Veel ganzen blijven hier nu het hele jaar en zorgen zelfs voor overlast voor de boeren omdat ze niet alleen gras voor de koeien stelen maar zich ook te goed doen aan het gewas op de akkers. Ik zou zo graag een keer met trekvogels willen praten over hun driften om steeds maar te trekken, want wij hanen hebben dat totaal niet. Wij blijven meestal het gehele jaar bij onze hennetjes of op de toren zitten en als er één keer een haan 200 meter gaat stappen staat dat onmiddellijk in Stadsplein en in mijn verhaal. Hoe oriënteren trekvogels zich als een landschap veranderd is door bijvoorbeeld een nieuwe snelweg?

Het weer was de afgelopen weken erg wisselend met zowel fors hoge temperaturen maar ook vorst waardoor de autobezitters moesten krabben voor ze naar hun werk konden. Dan donkere luchten en dan weer stralende zon. Het mooist is mijn uitzicht vanaf de toren vlak voor een regenbui met heldere kleuren en soms een regenboog. Af en toe werd er in Stellendam niet gespuid en steeg het water op de gorzen en zagen we veel mensen foto’s maken.

Er zijn dorpsbewoners die rond Kerst een lichtje op het graf van een dierbare zetten. Vroeger waren dat lantarentjes met een kaars erin maar tegenwoordig zien we vooral waxinelichtjes op een batterij. Vanaf mijn plek op de toren is dat ’s nachts een mooi gezicht en ik ben altijd weer benieuwd hoe lang zo’n klein batterijtje stroom blijft leveren. Op 7 januari telde ik ‘s avonds nog 7 brandende lichtjes.

Bij Martin zijn al weer lammetjes geboren. Rond de kerst zag ik zijn auto al bij de schuur staan en 10 januari stuurde ik iemand om te gaan kijken. Het 54 en 55ste lammetje waren net geboren en de anderen huppelden vrolijk rond toen hun moeders eten kregen.

54 en 55ste lammetje net geboren
Lammetjes in de wei

Op en rond de Zeedijk zie ik de laatste tijd naast fazanten en hazen ook weer konijnen. Zou dat komen omdat er minder jagers zijn?

Op 12 januari was er een digitale informatieavond over het project Stad aardgasvrij en ik was onder de indruk hoe ver de club al was en dat nog steeds de uitgangspunten van het begin in stand zijn gebleven. Veilig, financieel neutraal en een brede acceptatie blijven hoofdpunten waaraan men vasthoudt.

Op en rond de Zeedijk