StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Zo aan het eind van het jaar worden er in veel kerken de mensen herdacht die het afgelopen jaar zijn overleden en dat vind ik een mooie traditie.

Sinterklaas bij 't Trefpunt

Vanuit mijn positie heb ik een prima uitzicht op ons mooie en goedverzorgde kerkhof waar veel dierbare bewoners begraven liggen. Vorige maand was ik onder de indruk van de muziek en het zingen bij de begrafenis van oud-dorpsgenoot Carina wiens leven zo mooi in een gedicht van Jolanda werd verwoord. Deze maand zag ik twee mensen, die hun hele leven op Stad gewoond hebben en uit de eerste hand konden vertellen over de oorlog en de ramp, naar hun laatste rustplaats zo midden in ons dorp gedragen worden en kwamen er weer veel herinneringen uit vroeger tijden naar boven.

Mevrouw Diepenhorst-Peekstok is verhuisd naar Nieuw Rijsenburg en ik besefte dat zij één van de laatste van de generatie is die veertig jaar geleden familiebanden had met wel 80% van het dorp. Via haar man en schoonmoeder met de vele van Rumpten en Diepenhorsten en hun aanhang (o.a, de Arensmannen, Meijers , Trommels, Tanis en van Keulens) en via haar zus en broer met de Peekstokken en de Maliepaarden en hun aanhang (o.a de Keijzers). De Melaarden, de Vroegindeweij’s , de Vissers, de Jeliers en de Kamerlingen uit die tijd waren wat verder weg wel familie, maar het voert te ver om dat nu allemaal te vertellen.

De Sint kwam zaterdag 20 november 2021, ondanks de strengere Corona-regels, gelukkig toch op Stad aan en dat is altijd weer een ontroerend moment met al die kinderen en hun ouders. Al die jonge lieve en zorgzame vaders waren een aantal jaren geleden nog die ondeugende jongelui waarvan je dacht dat ze nooit brave burgers zouden worden. We moeten misschien wat meer vertrouwen in de jeugd hebben.

De afgelopen zaterdag zag ik voor het eerst dit seizoen weer dorpsgenoten hun voorruit ijsvrij maken en dat viel best tegen bij – 2 graden en onstuimig weer. Door de regen, de hagel en het onweer zijn de luchten soms erg onheilspellend maar dan opeens zie je weer een straaltje zon en meteen een regenboog.

Regenboog boven akker