StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Wat geniet ik vanuit mijn hoge positie van de verschillende kleuren van de tulpenvelden rond ons dorp, maar ook van de toename van de fietsers op de verschillende fietsroutes die ons dorp aan doen.

jong eendje

tulpenvelden Stad

oranje maan

Helaas is er nog geen goede gelegenheid voor al die toeristen om ergens op een terrasje te gaan zitten nu het weer mag. Ook kunnen ze nergens gebruik maken van een toilet want de gemeente zet, nadat er drie keer eentje is afgebrand, geen nieuwe Dixie meer op het strandje. Jammer dat de gemeente ook het volleybalveldje heeft verwijderd omdat ze dachten dat het net weer gestolen was, terwijl het volgens afspraken uit het verleden de wintermaanden altijd bij een stadtenaer in de schuur wordt opgeborgen. De stadtenaer ontdekte toen hij het net weer wilde ophangen dat de palen verdwenen waren. De gemeente houdt momenteel een enquête over de samenwerking tussen gemeente en burgers, maar is die er wel want zelfs de dorpsraad was niet op de hoogte van deze voor de jeugd ingrijpende stap.

Ik ben blij dat na meer dan een half jaar stilstaan de nieuwe molens bij Energiepark Zuid eindelijk gaan draaien. Zondag 25/4 draaiden er al vier en ze maken bijna geen lawaai als je er langs rijdt. Als het wisselend bewolkt weer is geniet ik altijd van het verschil in kleur van de vele molens die ik kan zien. Met de zon erop zijn ze spierwit en die er naast in de wolkenschaduw donkergrijs en even later is het vaak weer precies andersom omdat de wolken bewegen.

Ik geniet ook van de vele jonge eendjes die ik vanaf de toren in de sloten en op de ijsbaanvijver in het bos zie zwemmen. Sommigen zijn overmoedig en gaan ver van hun moeder vandaan en vluchten soms onder de vleugels van een andere moeder-eend als er roofvogels en grote meeuwen overvliegen. Ook andere vogels zien hun broedsel uitkomen en helaas hoor ik erg vaak de gevarenroep van vele moedervogels als de eksters, Vlaamse gaaien, roeken, kraaien en sperwers weer op rooftocht gaan.

Gek dat ik u nog nooit iets verteld heb over ons prachtige kerkhof aan de voet van mijn uitzichtpunt. Het ligt er altijd perfect onderhouden bij zo midden in het dorp. Laatst zei iemand dat het zo jammer is dat je eerst dood moet gaan om daar te mogen gaan wonen tussen allemaal bekenden van vroeger. Iedere steen is als het ware een voorblad van een boek over de mens eronder en het ene boek ken je beter dan het andere. Het meest intrigeert me het grafmonumentje met als enige tekst “Vaders graf”. Wat is het verhaal hierachter? Kan iemand me dat vertellen?

Ik hoorde van Haantje de Voorste, mijn voorganger hier op de torenspits, dat er vroeger bomen in de Voorstraat hebben gestaan en dat het er toen veel knusser uit zag dan nu met al dat blik van de geparkeerde auto’s. Door de jaren heen komen er steeds weer mensen met plannen om er nieuwe bomen te planten en steeds zijn er grote voorstanders die graag een boom voor hun huis willen maar ook vele tegenstanders die bang zijn dat ze hun auto niet meer voor de deur kunnen parkeren, dat de duiven in de bomen op hun auto poepen of dat ze er in de herfst tegen opzien dorre bladeren te moeten aanharken.

Wat genoot ik vroeger op de ochtend van de zeskamp op Koninginnedag of bij een Stadse Dag als de Voorstraat geheel autovrij was en de straat zich langzaam vulde met steeds meer vrolijke mensen voor een waar volksfeest vol saamhorigheid en gezelligheid.
Op 27 april werd het dorp in plaats van door hanengekraai één keer door de jeugd met hun brommers gewekt en kraaide de jeugd voor één keer “Koningsdag”. Deze jaarlijkse gebeurtenis staat naast het luiden van de klokken, iedere dag om 8.00, 12.00 en 20.00 uur, ook in het immaterieel erfgoed van het dorp. Heeft u ook ’s avonds om 21.45 uur de volle oranje maan in het Oosten zien opkomen?