StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Vanaf begin april zie ik om me heen steeds meer tulpenvelden langzaam kleuren. Het begon met rozerood langs de Watergatseweg en bij Arjan van der Tol en daarna steeds meer kleuren.

Tulpenvelden

Vergulden haan

Hijskranen

Ook de eerste borden om toeristen te vragen geen tulpen te plukken en niet door de bloemen heen te lopen zijn alweer verschenen. Ook zijn er weer prachtige aardappelbedden met mooie bochten te zien. Hoewel deze maand voor het dorp de mooiste tijd is om toeristen te ontvangen, zie ik er nog maar weinig.

Op 6 april bij mijn eerste gekraai zag ik dat de wereld om me heen door de hagel en sneeuw wit was maar gelukkig kleurde alles al snel weer groen en was het hier niet echt glad zoals in het oosten van het land.

Ik kreeg een foto uit september 2007 van een Stadtenaer van het moment dat de wethouder mij na het vergulden weer op de toren mocht zetten. Ook eentje van Hans Tiggelman, die haantjes vetmest voor de kerst, met mij in zijn hand. Gelukkig ben ik niet voor de slacht. De foto’s zijn destijds door Harrie Goosens, die veel geschreven heeft over ons dorp, gemaakt. Jammer dat hij zijn artikelen over onze onderwijzers, dominees, dokters en burgemeesters nooit naar StadsWeb heeft gestuurd voor Stadinvroegertijden.

Naar aanleiding van het gerommel rond de formatie van een nieuw kabinet vertelde een kraai me dat hij vond dat Mark te veel haantjesgedrag vertoond heeft. Ik vroeg hem of hij vond dat hij als een torenhaan de afgelopen jaren te veel met alle winden heeft meegewaaid of dat hij te dominant was en de vrouwen te kort liet kakelen in de ministerraad, want hanig dekgedrag vertoont hij volgens mij nooit bij al die dames in de politiek waar hij de afgelopen jaren zijn sporen wel verdiend heeft.

Vanaf mijn positie zie ik regelmatig hoge hijskranen in en rond het dorp staan. Niet alleen in de nieuwbouwwijk, maar nu ook bij de manege waar een nieuwe hal gebouwd wordt.

Op het strandje waar veertien dagen geleden nog mensen in bikini lagen en kinderen aan het pootje baden waren, ligt nu hagel en wat sneeuw en vanmorgen zag ik weer overal in het dorp mensen hun voorruit ijsvrij krabben. Andere jaren zag ik veel mensen in hun hofjes achter de voetbal in deze maand al hard aan het werk met aardappelbedden, erwten poten en sla zaaien maar dat zijn er nu heel wat minder.

De rioleringswerken in de Oranjelaan schieten lekker op en wat zullen we straks de gezelligheid van al die werklui op straat gaan missen als ze hier klaar zijn. Zouden zij nu bijhouden welke straten ze hier op het eiland allemaal bestraat hebben en dat later trots aan hun kleinkinderen laten zien? Ik vroeg een kraai het hen te vragen en niemand van de werklui hield zijn straten bij en had geen foto’s bij van hun mooie werk.