StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Vandaag had ik een gesprek met een oude kerkkraai die hier al tientallen jaren in de toren woont en “haantje de Voorste”, mijn voorganger nog gekend heeft.

Albert Heijn is trots op deze duurzame teler

strokenteelt

Fundering afgebroken windmolens

Deze nog niet vergulde haan blies altijd hoog van de toren over de drukte in de Voorstraat waar toen het hele dorp nog hun dagelijkse boodschappen deed en hun nieuwtjes uitwisselden die ze net op de Kaai gehoord hadden. De kraai vertelde over de drie bakkers, de smederij, de slager, de melkboer, Piet de Kapper en Krijn de schoenmaker die later met de knecht van Piet de Kapper samen ging wonen in Waddinxveen. Over het gemeentehuis en de burgemeesterswoning.

Ik vertelde de kraai dat ik het dikke boek van Rien Mellaard over ons dorp helemaal had doorgewerkt en enthousiast was over de vele feiten maar de persoonlijke verhalen over al die dorpsfiguren miste. Rien verklaart goed waarom hij niet aan al die verhalen is toegekomen want dan zou hij nog 10 jaar moeten schrijven aan een deel twee en drie. Toch vind ik het jammer dat de vele interessante en vaak komische verhalen over de vroegere bewoners straks verloren gaan en daarom hoop ik dat Jan en Jaap Maliepaard met hun enorme verzameling foto’s over het dorpsverleden nog een keer een tentoonstelling organiseren. Op de vorige tentoonstelling kwamen veel oud-inwoners en genoot iedereen van elkaars verhalen en die zouden we moeten opschrijven en vastleggen in het Stadsarchief van deze website.

Over websites gesproken; ik bekeek onlangs een aantal websites die Jan Willem van der Meij gebouwd heeft. Ik was vooral onder de indruk van de website vooruitboeren.com van de biologische boer Cornelis Mosselman op de Altekleinstedijk 5 bij Sluishaven met prachtige drone-opnames van zijn strokenteelt. Ik vroeg de kraai daar eens een kijkje te gaan nemen en wat foto’s te maken om hier te tonen.
Wat me opvalt aan de foto’s is dat de twaalf windmolens van Deltawind afgebroken zijn en je nog alleen de funderingen van de nieuwe molens kunt zien. Ik raad mijn lezers aan deze website eens te bekijken, omdat het de verwachting is dat deze “vernieuwde” op vroegere teelt gebouwde landbouw terrein zal gaan winnen in deze tijd dat er steeds meer mensen aandacht voor het klimaatprobleem gaan krijgen.

Vanaf de toren zie ik ’s morgens bijna dagelijks reeën op het gors lopen, soms wel 15 in verschillende groepjes die wegrennen als er een auto over de dijk rijdt. Ook vertellen de kraaien me over tal van vogels die weer bij het Watergat zijn teruggekeerd. De scholeksters zijn er al weer wat langer maar het meest blij ben ik met de vele kluten die er weer zijn en vast straks weer op het eiland gaan broeden.

Hendrik Haan die op de stee van Soldaat woont en ik een rare snoeshaan vind, zie je vaak op het land lopen en trots kraaien over de mooie aardappelruggen die Eric en andere boeren rond het dorp hebben aangelegd. Hij kan straks tussen de bloeiende tulpen lopen kraaien maar ik heb vanaf de toren zicht op vele tulpenvelden rond het dorp die straks zullen bloeien. Jammer dat de tulpenwandeltocht dit jaar niet doorgaat.

Ik zie ook vele ouders met kinderen met de krant Groot Goeree in de hand de fotopuzzeltocht van Stichting Zijn door het dorp lopen. Een leuk initiatief en het geeft je toch weer een andere kijk op het dorp. Ook zag ik mensen van het Stadsoverleg met Paascake door het dorp lopen om uit te delen als troost in de door de corona voor veel mensen eenzame paasdagen. Ook een prima actie.