StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Een andere auto, dus “even” overschrijven.

Mijn rode Transit bus is 18 jaar en ruim 250.000 km oud en kwam vanwege de roest niet meer door de keuring. Met gevolg het kopen van een andere auto als opvolger, maar dan wel iets kleiner want als je ouder wordt begint er van alles te krimpen. Het werd een Peugeot Bipper, het kleine zusje van de Partner, slechts 4 jaar oud en met allerlei praktische verbeteringen. Gekocht bij een soort groothandel in 2e hands bestelauto’s. Nu nog even het kenteken op mijn naam zetten, een actie die in Nederland één gang betekent naar het postkantoor met de nodige legitimatiebewijzen en een procedure van hooguit 10 minuten. De Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft het goed geregeld en na mijn overschrijving in Frankrijk begin ik dat pas echt te waarderen.

Nu mijn overschrijving in Frankrijk. Ik vroeg de verkoper om dat voor me te regelen, maar die begon dat armenzwaaiend af te weren met allerlei argumenten en verwees me naar het Internet, waarmee ik dat alles zelf kon doen; nou vooruit dan maar! Het is me gelukt na ruim 3 maanden heb ik mijn nieuwe kentekenbewijs (carte grise) ontvangen.

Sinds ongeveer twee jaar heeft de Franse overheid de procedure voor overschrijving overgedragen aan het bedrijfsleven. Commerciële organisaties, gecertificeerd door de overheid, hebben de taak overgenomen van de departementale prefecturen, die over een tiental kantoren beschikten per departement zo groot als Nederland! Mogelijk dus een verbetering, via de computer of de brievenbus comfortabel vanuit huis de procedure afwerken. Aan de inhoud van de procedure werd niets veranderd, de gecertificeerde bedrijven werden een doorgeefluik van de papierwinkel, die voorheen bij de prefecturen werd afgehandeld. Ze controleren op compleetheid en juistheid van de inhoud, innen het belastingbedrag behorende bij de betreffende overschrijving en geven dat alles dan door aan de betreffende prefecturen. Hiervoor mogen ze maximaal 40 Euro in rekening brengen bij de aanvrager en al die bedrijven hanteren daarom een tarief van 39,90 Euro. Om nog wat extra bij te verdienen hebben deze bedrijfjes een 08 telefoonnummer, waar je kunt informeren hoe lang het nog duurt en waarom je maar niets hoort tegen een tarief van gemiddeld 80 cent per minuut, waarbij de muziekminuten die je te horen krijgt ook meetellen!

Waarom heeft het dan 3 maanden geduurd eer ik mijn carte grise kreeg thuis gestuurd?

Nadat je een online bedrijf hebt uitgekozen om jouw overschrijving uit te voeren krijg je een account en daarop staat een lijst van 12 documenten die je per Internet of aangetekende post moet opsturen in de vorm van scans, foto’s of fotokopieën. Na het bij elkaar zoeken van deze documenten en het scannen en opsturen kreeg ik na enkele dagen een mail dat mijn dossier compleet was; een hele opluchting! Daarna werd het heel erg stil en als de postbode uit de auto stapte keek ik verlangend uit naar mijn kentekenbewijs waarvoor ik voor ontvangst zou moeten tekenen. Maar niets daarvan.

De publieke opinie, die ik over dit onderwerp raadpleegde, vertelde mij, dat dit wel maanden kon duren en dit werd bevestigd door een bekeuring voor te hard rijden in Parijs van mijn verkochte Transit, die bij mij terecht kwam twee maanden na verkoop. Mijn Hollandse zuinigheid verbood mij het 08 nummer te bellen, omdat in mijn ogen dat uitsluitend geldklopperij was. Na 3 maanden ging ik voorzichtig op Internet naar mijn account kijken, of ik niet toevallig bij een nepbedrijf terecht was gekomen, die mijn geld had ingepikt en vervolgens naar de Bahama’s was verhuisd. Dit soort dingen komen veel voor in Frankrijk bij transacties via het Internet. Maar nee hoor, mijn account was er nog met al de 12 documenten; echter bij een van de documenten stond dat het een verkeerd document was en dat ik per aangetekende post het juiste document moest opsturen. Hierover was mij geen mail gestuurd, want zij hadden natuurlijk gehoopt dat ik het 08 nummer zou bellen, waarna ze na 10 minuten muziek en 5 minuten zoeken mij dit antwoord hadden gegeven tegen de belvergoeding van 12 Euro.

Ik dus het juiste document opgestuurd per aangetekende post en je gelooft het niet maar een week later stopte de charmante postbode om een ontvangsthandtekening te vragen voor het kentekenbewijs!

Ik was dolgelukkig en ik zal jullie niet verder lastig vallen met de onzin van die 12 documenten en de Bipper rijdt heerlijk zodat ik weer eens een keertje met een gerust hart met de auto naar Nederland kan komen!