StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Joost mag het weten
Kakadoris

Het nieuwe zorgstelsel is een feit. Dat het de volksgezondheid volgens alle zorgverleners ernstige schade zal berokkenen is nu wel bekend en dat de minister daar niet om maalt ook. Je hebt in een beschaving zo je prioriteiten. Er is nu niets meer aan te veranderen, de huisartsen hebben ertegen gestaakt, de tweede kamer heeft zitten slapen en de verzekeringsmaatschappijen tellen hun centen. Met die centen laten ze mooie reclamespotjes maken die u het gevoel geven dat er voor u gezorgd wordt. Dat ze tegelijkertijd de zorgverleners verbieden om allerlei noodzakelijke behandelingen voor te schrijven, daarvan merkt u niets en als er iets mis gaat dan wijzen ze de behandelaar aan als schuldige.

Maar daar wilde ik het niet over hebben. Ik wilde het hebben over het ongevraagd verzekeren van alternatieve geneeswijzen. Dat zijn, zoals u misschien weet, geneeswijzen die niet regulier zijn omdat je er niet van geneest. Iedere behandeling waarvan aangetoond is dat mensen er beter van worden, wordt door de geneeskunde geaccepteerd en opgenomen in het ‘reguliere’ arsenaal. Van over je wrat wrijven met een kikker verdwijnt hij niet, van paracetamol daalt je koorts wel. Het woord ‘alternatieve geneeswijze’ is briljant bedacht en de meest winstgevende verkooptruc van de vorige eeuw, maar je wordt er gewoon niet beter van. Misschien per toeval, maar voor toeval ga je niet naar de dokter maar naar het casino.

Enfin, diverse verzekeraars verzekeren ook ongevraagd kwakzalverij en volgens mij is dat dubbel bedrog. Je betaalt hen meer premie en zij betalen dan gebakken lucht voor je. Ik raad u aan om uw zorgpolis nog eens goed door te lezen en te zien of kwakzalverij voor u betaald wordt (en u er dus extra premie voor betaalt). En iedereen die het nut van kwakzalverij met me wil bediscussiëren is welkom om van die illusie genezen te worden.

Joost