StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Ik heb onlangs voor het eerst het werk van kanker en de gevolgen ervan, van redelijk dichtbij mogen/moeten meemaken. Helaas heeft diegene het niet overleefd.
opmaak
Nummer 1

Ik heb onlangs voor het eerst het werk van kanker en de gevolgen ervan, van redelijk dichtbij mogen/moeten meemaken. Helaas heeft diegene het niet overleefd.

Doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. 33.900 doden in de eerste 10 maanden van het vorig jaar. Gemiddeld 3.400 doden per maand aan de gevolgen van kanker. Ik ben er echt stil van.
Ter vergelijking; in 10 maanden tijden zouden alle inwoners van de gemeenten Middelharnis, Dirksland en ongeveer 7000 inwoners van de gemeente Oostflakkee komen te overlijden. Als dat zou gebeuren zou heel Nederland tot een stop komen. Maar nu is het een paar dagen nieuws, waarna het wegzakt in het zalig weten, maar vooral niet over nadenken.

Momenteel grijpt de ziekte behoorlijk om zich heen, ook hier op Flakkee, ook hier op Stad. Niet iedereen overlijdt aan kanker maar soms lijkt dat wel zo. Wat ook opvalt, is dat mensen die aan kanker lijden soms gemeden worden als de pest. Alsof hun ziekte kan overspringen of besmettelijk is. Het wordt dood gezwegen tijdens gesprekken, tenzij de patiënt niet aanwezig is, want dat kletst natuurlijk veel fijner, toch?

En altijd is men op zoek naar een zondebok. Als een roker sterft aan de gevolgen van kanker is het "eigen schuld dikke bult". Of het ligt aan de levensstijl of het is de schuld van voorouders die ook kanker hebben gehad. Als we maar iets of iemand kunnen aanwijzen om onze frustratie kwijt te raken. Maar wat heeft een kankerpatiënt hier nu aan? Hij/zij heeft de ziekte, vecht voor het leven en moet machteloos toe kijken hoe naasten kapot gaan van verdriet.

Ik heb een aantal korte maar openhartige gesprekken gehad met deze persoon. Gesprekken die hij vanwege de emotionele dekking niet met zijn naaste kon hebben. Gesprekken over levensverwachting, berusting en euthanasie.

Kanker overkomt je. Niemand vraagt om kanker, ook niet als je er een ongezonde levensstijl op na houdt. Kijkt u nog maar eens goed naar uw geliefde. Zeker als u in één van de hierboven staande gemeenten woont. Vandaag ben je er nog, over 10 maanden misschien niet meer.

Sundaygirl