StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

LijfStijl

LijfStijl is een medische rubriek met educatieve inslag. Onze huisarts geeft hier tips en uitleg over verschillende gezondheidsproblemen waar een ieder mee te maken kan hebben.

----------

Vermoeidheid komt veel voor. Ongeveer 40 tot 50 procent van de mensen lijdt eraan. Ongeveer één op de tien van hen raadpleegt de huisarts.

Griep is een verwarrende naam. De één spreekt van een griepje bij een loopneus en hoofdpijn, de ander bij koorts en hoesten en de volgende bij diarree en spierpijn.

De kans dat u weet wat COPD is, is 8%. Daar is onderzoek naar gedaan. Toch is de kans dat u eraan zult sterven 4,1% en zal het in 2020 de derde doodsoorzaak zijn in ons land.

Wie er nooit last van heeft, begrijpt niet wat het is. Rusteloze benen. Alsof er miertjes in je benen lopen, alsof er stroom op staat. Het gevoel te moeten, moeten, moeten bewegen met de benen. Vreselijk.

Teken zijn kleine insecten die voornamelijk in struiken en in hoog gras leven tot 1,5 meter hoogte. Rond mei worden ze ineens actiever en rond september nog een keer. Dat is ook het moment waarop ze meer mensen gaan bijten.

Wratten zijn zwellingen op de huid die veroorzaakt worden door een virus dat woekert in de cellen waar de huid uit opgebouwd is. Het humaan papillomavirus. Daar zijn meer dan honderd verschillende soorten van.

Een gordelroos bestrijkt een halve gordel over je lichaam. Je ziet blaasjes die van het midden van je rug tot het midden van je buik voorkomen en die prikken en jeuken.

Doping is een vorm van vals spelen door de regels niet tijdens het spel maar voor de aanvang te breken. Het is een truc voor sporters die meer geven om bewondering dan om eer en die niet zozeer willen presteren als wel winnen.

Je hebt van die ziektes die zich bij iedereen anders gedragen. Het Prikkelbare Darm Syndroom is er daar één van. De ene heeft last van enorm veel winderigheid en de andere heeft er vooral diarree van.

'Ik mag geen suiker meer van de dokter', zei Herman Finkers. 'Niet dat ik ruzie heb met de dokter, maar ik mag toch geen suiker meer van hem.'

Een slechte adem kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan gaan om een ontsteking in de mondholte of een vreemd voorwerp in keel of neus, het kan door een chemische reactie bij hongeren ...

Puistjes komen in en gaan na de puberteit. Vooral dat laatste, het feit dat ze ook weer gaan, is belangrijk om te weten als je er last van hebt.

Het mooiste orgaan dat de mens heeft is zijn brein. Het is onvoorstelbaar wat je met die grijze massa allemaal doet.

Een verkoudheid is een virusontsteking van de neus, de keel en de bijholten tegelijkertijd. Virussen zijn geen dieren, geen planten, geen bacteriën, maar een soort van onzichtbare parasietjes die onze slijmvliezen nodig hebben om zich te vermenigvuldigen.