StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Een hele dag sportief uit je dak gaan, ronduit voor je plezier. Welk kind is daar nou niet voor in? Met de springdagen in De Staver, doen kinderen dat bijna letterlijk tijdens de herfstvakantie.

Persbericht MH-SD

Een hele dag sportief uit je dak gaan, ronduit voor je plezier. Welk kind is daar nou niet voor in? Met de springdagen in het recreatiecomplex De Staver in Sommelsdijk, doen kinderen vanaf zes jaar dat ieder jaar bijna letterlijk tijdens de herfstvakantie. Vrij zwemmen, bowlen, klimmen in de klimwand, trapeze zwaaien en je uitleven op springonderdelen die, hoe luxe sommige kinderen het ook hebben, echt niemand in de achtertuin heeft staan. Zeg nou zelf, dan moet het dak toch bijna sneuvelen?! Gymnastiekvereniging MH-SD Middelharnis Sommelsdijk tekent voor dit uiterst populaire evenement.

Penningmeester van de gymnastiekvereniging Elco Kievit, nam in 2002 het initiatief voor de springdagen. Sindsdien vliegen de complimenten van de deelnemende verenigingen hem en medeorganisator Mathilda van Nimwegen-Grinwis, om de oren. Zowel de organisatie als de sportieve invulling van de springdagen wordt ver de hemel in geprezen. Gymnastiekvereniging KDO-Sport uit Hellevoetsluis verwoordt bijvoorbeeld: "Het is zeker net zo leuk als een dagje Efteling. Het programma was dan ook bijzonder gevarieerd." Ook over het eten dat deel uitmaakt van het dagprogramma, is de lof groot. "In de pauze werd een maaltijd geserveerd die bijzonder in de smaak viel. Friet, en ook nog eens met een kroket of iets anders. Maar in ieder geval iets lekker ongezonds. Op zo’n dagje uit mag dat gewoon."

"Het begon allemaal", vertelt Kievit, "met het aanbod van de KNGU in 2001 om een airtumblingbaan aan te schaffen, waarbij de eerste duizend kopers korting kregen. Het bestuur was gelijk enthousiast. Om de hoge aanschafprijs te dekken, maakten we een plan om de airtumblingbaan te verhuren en een evenement te starten met de baan als middelpunt." Om zoveel mogelijk leden te trekken, kocht de vereniging een paar goede trampolines en de sporthal schafte een groot exemplaar aan. Alle gymnastiekverenigingen op Goeree Overflakkee werden daarnaast uitgenodigd, om de kosten van de zaalhuur er uit te krijgen. Bijna driehonderd deelnemers verdeeld over twee dagen, sprongen en zwaaiden er twee uur lang met het meeste plezier op los. Het grote succes gaf de organisatie meer dan voldoende enthousiasme om de springdagen uit te bouwen.

In 2003 werd naast de standaard twee uren, voor het eerst proefgedraaid met een dagprogramma. Wie wilde kon bovendien voor een paar euro extra, kiezen voor vervoer met de bus. Keuze uit teveel mogelijkheden werkte echter niet naar tevredenheid. Het besluit om alleen een dagprogramma aan te bieden en centraal busvervoer te verplichten bij deelname, bleek de oplossing. Ieder jaar werd de animo voor het springevenement groter. De springdagen in de herfstvakantie 2005, telde maar liefst 1181 deelnemers van dertig verenigingen. En vorig jaar waren er zoveel aanmeldingen dat de herfstvakantie te kort was. Met ruim 3500 deelnemers moest er uitgeweken worden naar de kerstvakantie plus nog een extra dag in april. Om zoveel enthousiastelingen te herbergen, reserveerde de organisatie sporthal De Staver voor negen dagen.

airtumblingbaan
Je kan letterlijk een hele dag springen op bijvoorbeeld de airtumblingbaan tijdens de springdagen.

De gymvereniging zelf is inmiddels uitgegroeid tot de grootste sportvereniging van Goeree Overflakkee. Met de start van de springdagen telde de vereniging rond de 200 leden, inmiddels zijn dit bijna 650 actief sportende leden. De vereniging geeft ook les in Stad aan 't Haringvliet. De springdagen blijven maar in populariteit toenemen. Dit seizoen is de sporthal in Sommelsdijk zelfs gereserveerd voor tien dagen en wordt er gerekend op ongeveer 4000 deelnemers. De eerste 2800 deelnemers hebben zich al aangemeld.

Naast het leuke programma, heeft het evenement de populariteit ook te danken aan haar laagdrempeligheid. "Onze insteek is al jaren om het de verenigingen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hoe wij het busvervoer hebben geregeld is vrij uniek. De prijs van het dagprogramma is dit jaar 14,00 euro inclusief busvervoer tot en met 25 kilometer. Voor leden van MH-SD ligt dit bedrag iets lager. Bij meer kilometers komt er een kleine toeslag per persoon bij. Doordat wij iedereen zelf vervoeren, kunnen wij dit veel goedkoper doen dan de verenigingen zelf. De bussen met chauffeur worden gehuurd bij de firma mijnders uit Melissant. Als organisatie vonden we het erg belangrijk dat de kinderen in vrij nieuwe en grote touringcars vervoerd worden, zodat het veilig gebeurd en men het gevoel krijgt dat ze op schoolreis zijn. Door de goede contacten met mijnders is dit bedrijf tevens de hoofdsponsor van het evenement. Het grote voordeel is ook dat de verenigingen er minder werk aan hebben, daardoor zijn ze sneller geneigd om mee te doen."

Van de deelnemende verenigingen wordt wel medewerking gevraagd in de vorm van begeleiding. "Wij kunnen niet elk dag zoveel leiding op de been brengen, om alle deelnemers veilig te begeleiden. Daarnaast hebben zij zelf een goed overzicht wat de kinderen uit hun les kunnen. De leiding mag bovendien gratis met de bus mee en krijgt ook gratis te eten." Alle gymverenigingen mogen aan de springdagen meedoen. Voor meer informatie kijk op www.mhsd.nl, stuur een e-mail naar springdagen@mhsd.nl of bel naar 0187-487513.