StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Net als andere jaren wordt ook dit jaar een puzzeltocht georganiseerd. Mens en dier gaan zaterdag 8 september 2007 een route van zo'n 25 km volgen en steunen daarmee een fantastische organisatie: de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Door Myra Lugthart

Manege Oostmoer steunt de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Met Manege Oostmoer als uitvalsbasis zijn paarden- en ponyliefhebbers er al drie keer eerder op uit getrokken om al puzzelend een route af te leggen, met hun aanspanning, of onder het zadel. Ook dit jaar wordt er een puzzeltocht georganiseerd. Mens en dier gaan zaterdag 8 september 2007 een route van zo'n 25 km volgen en steunen daarmee een fantastische organisatie: de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

"We zijn met de NSGK druk bezig om allerlei projecten op Goeree-Overflakkee van de grond te krijgen", vertelt Ilonka van Balen, "en we willen ons met name richten op 'kind en sport'". Ilonka woont in Nieuwe Tonge en is collecte-organisator en enthousiast vertegenwoordigster van deze stichting op ons eiland. In samenwerking met Gymnastiekvereniging Middelharnis/Sommelsdijk heeft zij met NSGK-collega Bianka Legierse bijvoorbeeld al een gymles op kunnen zetten, speciaal voor kinderen met een handicap.

"Natuurlijk streven we ernaar om meer vormen van sport en spel aan te gaan bieden. Als paardenliefhebber weet ik van de therapeutische werking die van paardrijden kan uitgaan, dus de koppeling NSGK - Manege Oostmoer was gauw gemaakt!", lacht Ilonka. "Een gesprek met Henk Kieviet (mede-eigenaar van Manege Oostmoer - red.) leerde me dat op Manege Oostmoer van alles mogelijk is om ook een gehandicapt kind van paarden en pony's te laten genieten!"

"Henk heeft in 1980 al de tweejarige opleiding gevolgd tot FGP-instructeur en was daarmee in de regio zuidwest Nederland als enige officieel bevoegd om gehandicapten met paardrijden te begeleiden. Gehandicapte kinderen zijn bij hem in goede handen! Hij is destijds met diverse groepen gestart en tot op de dag van vandaag hebben nog steeds groepjes gehandicapte mensen baat bij hun wekelijkse paardrijles! Manege Oostmoer heeft ook een huifkar die geschikt is voor rolstoelgebruikers."

"Het is fantastisch dat de Manege Oostmoer-puzzeltocht dit jaar in het teken staat van de NSGK", zegt Ilonka. "Deelnemers gaan dik vier uur lang te paard of op de kar al puzzelend door de polder. Ik hoop dat we een leuk bedrag voor de NSGK kunnen ophalen, maar het zou ó´k fantastisch zijn als we hierdoor enthousiaste mensen kunnen bereiken die bijvoorbeeld collecte willen lopen! En als ik straks na de puzzeltocht zou mogen constateren dat ouders en begeleiders van gehandicapte kinderen op Goeree-Overflakkee hun kind misschien wel (weer) willen laten paardrijden, tsja, dan zou ik natuurlijk mét die kinderen helemaal gelukkig zijn!", besluit Ilonka lachend.

Informatie over de NSGK? Stuur een mailtje naar ilonkavb@xs4all.nl.
Inschrijven voor de Manege Oostmoer-puzzeltocht? Mail naar myra.lugthart@planet.nl.