StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Tweeënzeventig ruiters en amazones meldden zich 17 juni 2007 vroeg in de morgen bij Manege Oostmoer voor de regiofinale van de FNRS-zitcompetitie. Zenuwachtig, want de zitkampioenen winnen een clinic bij topruiters in Deurne.

Door Myra Lugthart

Tweeënzeventig ruiters en amazones meldden zich 17 juni 2007 vroeg in de morgen bij Manege Oostmoer voor de regiofinale van de FNRS-zitcompetitie. Tweeënzeventig zenuwachtige deelnemers, die allemaal tegelijk op weg moesten worden geholpen naar paard of pony en wedstrijdring. Geen punt voor viersterren-manege Oostmoer, waar al weken van tevoren met de voorbereidingen voor deze dag werd begonnen. De organisatie zat perfect in elkaar! Twaalf deelnemers kwamen van Oostmoer en waren dus op eigen terrein, de overige 60 waren de zitcompetitiekampioenen van maneges uit de regio. Een ding hadden zij gemeen: elke deelnemer was heel benieuwd naar zijn of haar rijdier, want dat moest door loting worden toegewezen - heel eerlijk, maar oh zo spannend!

"De zitcompetitie is opgezet in het kader van 'Verantwoord Paardrijden', een campagne van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS)", legt Henk Kieviet, mede-eigenaar van Manege Oostmoer uit. "Als je goed leert zitten, is paardrijden een stúk makkelijker en plezieriger. Fijn voor het paard en fijn voor de ruiter! In ons bijna dertigjarige bestaan hebben wij altijd al aandacht gehad voor een goede zit van onze ruiters. Prima dat er door de FNRS nu extra nadruk op wordt gelegd d.m.v. deze landelijke zitcompetitie. Vorig jaar hebben we er voor het eerst aan meegedaan en dat is goed bevallen! We zijn er erg trots op dat de FNRS Manege Oostmoer heeft gevraagd de regiofinale te organiseren. Tenslotte zijn er 360 maneges lid van deze organisatie en op slechts tien maneges mocht de regiofinale worden verreden. 'n Hele eer dat wij daar één van zijn!"

"Een paar maanden geleden hebben we op Manege Oostmoer onze selectiewedstrijden gehad", vult Pleunie Kieviet aan. "De zitcompetitie kent vier categorieën, ingedeeld op leeftijd en vaardigheid. De top drie van elke categorie mocht door. Erg leuk dat al onze kampioenen ook nog door wilden gaan in deze regiofinale! Zij namen het afgelopen zondag op tegen ruiters en amazones van zes andere maneges. Het was een drukke dag hoor!", lacht Pleunie. "We hebben met behulp van véle vrijwilligers alle rijdieren van tevoren al helemaal startklaar kunnen maken. De paarden en pony's moesten uitgebreid gepoetst en gewassen worden, manen en staarten getoiletteerd, harnachementen ingevet. Vele handen maken licht werk en op de dag van de wedstrijd was alles tiptop in orde, de deelnemers konden allemaal beschikken over een mooi opgetoomd dier! Op de dag zelf konden we overigens ook nog bouwen op een heel leger vrijwilligers", vertelt Pleunie. "Onmisbaar, want in de stallen, in de inrijdpiste en in de wedstrijdpiste begin je op zo’n dag echt niets zonder goede begeleiding door al die vrijwilligers!"

Patrick Jonkers
Patrick Jonkers van Manege Willemshof uit Hekelingen als eerste zijn prijs in ontvangst gaan nemen. Hij was een van de mannelijke deelnemers aan de FNRS-zitcompetitie regiofinale. Met nog twee ruiters en maar liefst 69 amazones streed hij om de felbegeerde prijs: les van een nederlandse topruiter! (foto: Myra Lugthart)

"We waren er trots op dat we al onze gasten zo goed konden ontvangen", glundert Henk. "De laatste maanden hebben mijn broer Adrie en ik samen met alle aannemers heel veel werk verzet om onze manege nóg beter te maken dan hij al was. We kunnen nu onder meer twee totaal gerenoveerde binnenmaneges bieden en een hele nieuwe entree plus nieuwe toiletruimtes. De deelnemers en hun begeleiders kwamen uit alle windstreken: Den Haag, Hekelingen, Klundert, Leiderdorp, Oud-Beijerland en Westdorpe, stuk voor stuk ook van prima maneges. Onze inspanningen zijn beloond, want van bijna iedereen kregen we complimenten over de organisatie en de accommodatie!"

"We hoorden dat de jury een zware taak heeft gehad, alle uitslagen lagen dicht bij elkaar. Van de zeven deelnemende maneges is Manege Oostmoer tweede geworden, een mooie prestatie! Helaas heeft geen van onze ruiters een plekje voor de clinics in Deurne kunnen bemachtigen. Die eer ging naar maar liefst drie deelnemers van RV Liethorp uit Leiderdorp en een van RSC De Niervaert uit Klundert. En winnaars of geen winnaars: iedereen heeft van de zitcompetitie genoten dus Manege Oostmoer gaat volgend jaar zeker weer meedoen!", verzekert Henk.

Voor alle uitslagen zie www.manegeoostmoer.nl of www.ruiterpaspoort.nl.

Anaïs Tsakonis en Snoopy
Anaïs Tsakonis uit Nieuwe-Tonge kreeg door loting de pony Snoopy toegewezen voor haar proef. Anaïs en Snoopy werden met 115,5 punt derde in hun categorie. (foto: Myra Lugthart)
Rowena Koster en Neron
Rowena Koster uit Middelharnis kreeg door loting de haflinger Neron toegewezen voor haar proef. Rowena en Neron werden met 101,5 punt twaalfde in hun categorie. (foto: Myra Lugthart)