StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Kiley Schuurman is de clubscheidsrechter van SNS. Zelf was hij actief als voetballer, bestuurslid én jeugdtrainer. Om zijn club uit de brand te helpen fluit hij elke thuiswedstrijd ‘zijn’ oude ploeg.

Kiley Schuurman

De dertigjarige scheidsrechter is zelf jaren actief geweest als voetballer. Vanaf zijn vijfde tot achtentwintigste heeft hij het spelletje mogen spelen in het eerste én tweede elftal van SNS. Daarnaast is hij ook jeugdtrainer geweest van de JO12 tot JO16. “Ook ben ik een aantal jaar in het bestuur van VV SNS actief geweest als jeugdbestuurslid. Hier ben ik afgelopen jaar mee gestopt. Sinds twee jaar ben ik gestopt met voetbal, het was in de eerste corona-break, vanwege een slepende liesblessure die al tien jaar aanhoudt. Ik ben naar diverse fysiotherapeuten geweest, maar helaas was er geen verbetering. Ook op diverse echo’s in het ziekenhuis waren er geen beschadigingen zichtbaar”, aldus Schuurman.

Beginnende scheidsrechter
Na zijn carrière waarin hij multi-inzetbaar was, heeft Kiley zich gericht op een loopbaan als scheidsrechter. “Ik werd een keer gevraagd als scheidsrechter voor de jeugd. Ik wilde dat wel proberen, en dat ging goed. Toen heb ik besloten om meerdere malen te fluiten.” Vanaf daar is het balletje gaan rollen voor de arbiter. “Ook toen ik in het jeugdbestuur kwam heb ik de taak gekregen om zelf scheidsrechters te zoeken voor de thuisspelende jeugd. Dit was een lastig karwei, vooral bij een kleine vereniging zoals SNS. Gelukkig waren een aantal vrijwilligers die wel af en toe een wedstrijdje wilde fluiten”, aldus de man met de fluit in de hand.

Club helpen
Gelukkig zag Schuurman zelf een oplossing om het aantal scheidsrechters wat op te krikken, namelijk zijn oude team fluiten. “Nadat ik gestopt ben met voetballen heb ik aangegeven dat ik wel ‘mijn’ oude team wilde fluiten bij thuiswedstrijden. Ook daar is het altijd lastig om een scheidsrechter te vinden en dat is dus sinds vorig seizoen opgelost. Zo ben ik nadat ik gestopt ben met voetbal toch nog betrokken bij de club”, vertelt Kiley. Op die manier weet de oud-voetballer dus zijn club te helpen. Elke thuiswedstrijd staat hij klaar om in de achtste klasse zijn SNS 2 te fluiten. Dit seizoen gaat het gelukkig goed met het leiden van de wedstrijden. “Het zijn allemaal Flakkeese teams in de competitie. En op zo’n eiland als hier ken je in elk team wel bekenden”, aldus Schuurman. Ambities om hogerop te gaan heeft hij niet. “Dit omdat ik het puur voor de gezelligheid doe. Als ik KNVB scheidsrechter wil worden moet je weer diverse cursussen gaan doen. Dit hoeft voor mij allemaal niet.”

Commentaar
Als scheidsrechter is het helaas niets nieuws om wekelijks commentaar van omstanders én voetballers naar je hoofd te krijgen. Ook Schuurman is hier niet aan ontkomen. “Een dieptepunt die ik ooit heb gehad is van aantal jaar geleden toen ik de JO15 moest fluiten. In die wedstrijd heb ik twee spelers van het veld moeten sturen met rood. Dit vanwege commentaar op mij als scheidsrechter. Ik ben niet iemand die snel gele of rode kaarten geeft. Echter heb ik wel een grens en als ik die meerdere malen heb moeten aangeven, is het over en mag je vertrekken.” Desondanks geniet Kiley meer van de mooie momenten. “Hoogtepunten heb ik niet, ik probeer zoveel mogelijk door te laten spelen. Hierdoor fluit ik soms wat laat, omdat ik voordeel wil geven. Het is altijd mooi als er een situatie is waarin dat voordeel zich uitbetaald in een doelpunt”, vertelt hij. Verder heeft de scheidsrechter geen bijzondere rituelen, voor hem geen volgorde van voetbalsokken aantrekken of speciale manier van veters strikken. “Ik zorg alleen dat ik genoeg energie heb voor de wedstrijd en drink vaak vooraf een Red-Bull. Dan sta ik op tijd op het veld zodat de wedstrijd op de goede tijd kan beginnen.” Naast zijn dagen spenderen op de club houdt Kiley ook nog van andere hobby’s: “Ik houd van darten en fitnessen. Darten doe ik één á twee keer per week en fitnessen probeer in twee á drie keer per week te doen”, sluit hij af.