StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

SNS heeft afgelopen zaterdag met 6-0 verloren van titelkandidaat OHVV. Jan van Asperen, die bij de 75-jarige club uit ‘Stad’ bezig is aan zijn laatste maanden van zijn voetbalcarrière, was reëel na het verlies tegen de club uit Oudenhoorn.

Jan van Asperen
Jan van Asperen (Door: Wil van Balen)

"Tegen ambitieuze clubs met promotieaspiraties als OHVV, DVV ’09, WFB en Stellendam kun je verliezen", geeft Jan van Asperen aan dat de bovenste vier de betere ploegen zijn en voor SNS een plaats in de middenmoot van het linker rijtje het hoogst haalbare is. "Wij moeten punten pakken van de concurrenten onder ons om in de vierde klasse te blijven en onze huid zo duur mogelijk verkopen tegen de bovenste vier door compact te blijven spelen."

Jan van Asperen is een kind van SNS, zette op vijfjarige leeftijd zijn eerste stappen op het veld van de club uit Stad aan het Haringvliet. "Ik begon als spits, maar in de E’tjes hadden zij een keeper nodig en dat werd ik. Ik ben nooit meer onder de lat vandaan gegaan. Ik debuteerde op mijn zestiende in het eerste team, dat moet in 2002 geweest zijn. Mijn concurrent was Leon Smit, mijn beste maat en veel te vroeg overleden (de teamgenoten Leon Smit en Kevin van Bergen kwamen in oktober 2010 om het leven bij een tragisch auto-ongeluk op de N57, DR). De toenmalige trainer Piet Diepenhorst wilde een keeper met een korte broek in de goal. We moesten uit naar OFB. Piet zei: 'Jan jij gaat bij me keepen'. Later hoorden we dat het een lange/korte broeken kwestie was. Belachelijk natuurlijk."
De in Stad aan 't Haringvliet geboren en getogen doelverdediger is 35 jaar en zegt bezig te zijn aan zijn laatste seizoen. "Ik ben bezig aan mijn laatste maanden als keeper, wil op deze leeftijd geen risico meer nemen om een zware blessure op te lopen. Ik heb twee kinderen en ben keeperstrainer bij DBGC. Ik merk de druk op mijn werk, wil mijn kinderen zien voetballen en wil met mijn keepersdiploma meer keeperstraining gaan geven. Ik wilde eigenlijk vorig jaar al stoppen, maar door de coronastop heb ik dat met een jaar verlengd."

Promoties
Jan van Asperen is bezig aan zijn negentiende seizoen bij de vierdeklasser en heeft in die periode een hele rij aan trainers voorbij zien komen, zoals Piet Diepenhorst, vader Piet van Asperen, Adrie Melaard, Leo de Geus, Piet Jonas, Jim Raaijmakers, Öskan Dabak en Queba Sanha. De doelverdediger promoveerde in 2004 onder trainer Piet van Asperen naar de vierde klasse, in 2009 onder Leo de Geus naar de derde klasse en in 2012 met trainer Öskan Dabak wederom naar de derde klasse. "Leo de Geus en Queba Sanha waren op voetbalgebied de beste trainers, die ik heb meegemaakt. Ik was 17 jaar toen we met SNS in 2004 door een 3-1 overwinning tegen Real Parbo en een 2-1 nederlaag tegen Piershil promoveerden naar de vierde klasse. Ik zat als reserve op de bank. We stonden tegen Piershil met 2-0 (door twee treffers van de legendarische Karel Snijders, DR) achter, moesten minimaal één keer scoren om te promoveren. Koos Melaard kopte de ploeg vlak voor tijd naar de vierde klasse. Het was één groot feest." Het promotieteam bestond uit doelman Leon Smit, Marijn Arensman, Leen Vroegindeweij, Koos Melaard, Peter Vroegindeweij, Jeroen Maliepaard, Pieter van Zielst, Arjan van Gurp, Dennie van Druningen, Bart-Jelle van Groningen, Jordy Smit, Eric Wagner, Arie-Jan Arensman, Jan Arensman en Jan van Asperen.

Het absolute hoogtepunt beleefde de in Stad aan het Haringvliet geboren en getogen Jan van Asperen op zaterdag 23 mei 2009 met de promotie van SNS onder trainer Leo de Geus naar de derde klasse ten koste van Stellendam. "We speelden op het terrein van Melissant voor een kleine duizend toeschouwers met 2-2 gelijk tegen Stellendam. We kwamen met 2-0 voor, maar het werd nog 2-2. Ik stopte de laatste van zes strafschoppen, waarna Jan Boeren ons met de laatste strafschop naar de derde klasse schoot. Het werd weer een geweldig feest. We hebben ons vervolgens gehandhaafd in de derde klasse, maar omdat er een aantal spelers vertrokken, degradeerden we in 2011 weer naar de vierde klasse." Het team dat in 2009 de promotie vierde bestond naast doelman Jan van Asperen verder uit Peter Vroegindeweij, Koos Melaard, Dennie van Druningen, Pieter van Zielst, Marijn Arensman, Robbert Melaard, Jeroen Maliepaard, Leon Smit, Brent Melaard, Jan Boeren, Arjan Zondervan, Robbin Arensman en Arjan van Gurp. "Ik heb vijf nacompetities meegemaakt waarvan ik drie keer ben gepromoveerd. Maar we hebben ook eens tegen CION gespeeld. We speelden in Vlaardingen met 2-2 gelijk en er was niets aan de hand. We verloren thuis in een wedstrijd, die vol van onvriendelijke spanning stond. Ik kreeg zelfs een bierfles naar mijn hoofd geslingerd. We promoveerden onder Öskan Dabak in 2012 naar de derde klasse door de promotiewedstrijd tegen Zestienhoven met 2-1 te winnen." Jaimy van Rumpt werd matchwinnaar en verder maakten ook onder andere doelman Jan van Asperen, Jordy Smit, Arjan van Gurp, Dennie van Druningen en Peter Vroegindeweij deel uit van het promotieteam.

Buurthuis
SNS is meer dan een voetbalvereniging in Stad aan 't Haringvliet. De kantine op het Sportpark d’n Berg aan de Vrouwtjesweg fungeert voor het sociale leven bij regelmaat als buurthuis. "SNS is een echte dorpsclub. We hebben in ‘Stad’ geen kroeg of een patatzaak. Maar sommige mensen, en dat zijn niet altijd voetballiefhebbers, komen ook nog wel eens voor de gezelligheid naar het clubgebouw voor een bak patat. Fred Bolleman ging in coronatijd de bestelde patat bij de vaak oudere mensen brengen. Dit alles maakt de club bijzonder. Daar hebben we als vereniging ook veel goodwill mee gekweekt."

Toekomst
SNS is een kleine club en heeft slechts twee pupillenteams (J09) en J07). "We hebben een heel jonge groep. Vroeger was de zaterdag voor het voetbal, maar tegenwoordig is er meer dan voetbal alleen. Daarnaast gaan de voetballertjes net zo makkelijk naar Middelharnis of als het een talent is naar hoger spelende verenigingen zoals Nieuwenhoorn. Daar spraken we vroeger niet over, maar daar heeft een kleine club als SNS nu wel last van. Je ging voetballen in je eigen dorp. Het zou mooi zijn als de spelers van 10 tot en met 16 jaar ooit als senior zullen terugkeren bij SNS.’"

Jubileum
De bouwkundig schade-expert bij EMN Expertise in Capelle aan den IJssel zit naast zijn voetbalactiviteiten als doelman van SNS en keeperstrainer bij DBGC ook nog in de sponsorcommissie van SNS. "Wij betalen geen vergoedingen aan spelers. Iedereen is gewoon lid van de club. De spelers van één en twee krijgen na de wedstrijd een schaal met hapjes, een krat bier en er wordt een gedeelte van het trainingskamp betaald. Daar maken we geen onderscheid in. SNS bestond vorig jaar 75 jaar, maar door corona hebben we dat niet kunnen vieren. Het jubileum zal, zoals het er nu voor staat, op zaterdag 18 juni 2022 worden gevierd voor alle leden. We willen naast de eerste twee elftallen ook voor de jeugd en de 35-plus iets organiseren. We organiseren van 12.00 uur tot 19.00 uur het jaarlijks terugkerende sponsortoernooi met zo’n 24 teams en de dag wordt afgesloten met een grootse feestavond."

SNS 2022
Jan van Asperen (35), met echtgenote Jorien ouders van de voetballende dochter Maud (7) en zoon Sem (3), kent onder leiding van hoofdtrainer Eelco van der Linden, assistent-trainer Jan Boeren en keeperstrainer Leo Noorthoek de positie van zijn ploeg in de vierde klasse I. "We staan op de zesde plaats, weten ook dat OHVV, DVV ’09, WFB en Stellendam de betere ploegen in de afdeling zijn met promotieambities. Wij hebben een gezelligheidsgroep in de leeftijd van 16 tot en met 36 jaar die het goed met elkaar kunt vinden, er een goede klik is. Je merkt ook dat er leuke resultaten worden geboekt. De mannen zitten na de wedstrijd soms tot in de late uurtjes in de kantine. De trainers Eelco en Jan geven de spelers tot op zekere hoogte ook een stukje zelfverantwoording. We lopen tegen de top-vier weleens tegen een zeperd aan, mors je ook weleens punten vanwege blessures of corona. Maar ik had nooit verwacht dat we halverwege de competitie op 21 punten zouden staan. Nu is het zaak om 36 punten te behalen, dus van de onderste vier weg te blijven om in de vierde klasse te blijven. Een periode? Dat zou een pure bonus zijn, maar we gaan deze ook niet uit de weg." De selectie van SNS bestaat uit onder andere Jan van Asperen (35), Peter Vroegindeweij (36), Paul Looij (26), Brent Melaard (31), Martijn van den Boogert (24), Arjan van Gurp (34), Max Bout (23), Wouter Bakelaar (27), Tijmen Gutzenberg (18), Jari Jongejan (18), Jürgen van den Boogert (18), Jim de Vos (16), Willem Braber (30), Henrik Braber (27), Robbin Arensman (31), Roy van der Welle (16), Jaimy van Rumpt, Nick Braber, Max Bout, Ronnie Maliepaard en Vincent van der Graaff.

Leven na voetbal
Jan van Asperen weet nog niet aan wie hij de keepershandschoenen moet overdragen. "Er is momenteel nog geen opvolger. De spelers hebben ongetwijfeld hun onderlinge contacten om een keeper warm te maken voor SNS. Ook hij zal dan gewoon lid moeten worden. Het enige wat hij krijgt is een paar keepershandschoenen en een biertje." De doelverdediger gaat zijn ervaringen als keeperstrainer bij DBGC verder overdragen aan de doelverdedigers Roy Nieuwland, Mark Stroom en Mike de Roos. "Ik heb mijn keeperspapieren en wil er een vervolg aan geven. Ik train die mannen één keer per week. De donderdagavond komt vrij en het is nog onbekend hoe ik deze zal invullen. Komt er iets op mijn pad dan zien we wel. Dat kan ook bij SNS zijn. Ik woon recht tegenover het voetbalveld, dus twee keer rollen en ik ben er. Zaterdagsochtends naar Maud kijken en Sem staat ook al te trappelen om te gaan voetballen. Maar ik wil eerst de competitie tot een goed einde brengen, op weg naar de ongeveer 360 wedstrijden."