StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

In haar veertigjarige bestaan heeft Manege Oostmoer haar opstallen en terreinen altijd prachtig onderhouden en op z'n tijd vernieuwd en uitgebreid. Onlangs stond er een wel heel groot project op het programma: vervanging van de asbesthoudende daken van beide rijhallen.

Manege Oostmoer uit de lucht
De beide rijhallen van Manege Oostmoer zijn voorzien van een geïsoleerd dak met lichtstraten. (foto: Henk Kieviet)

"Dit renovatieproject was een ingrijpend gebeuren", zegt Henk Kieviet jr. van de Stadse vijfsterren FNRS-manege. "De daken die vervangen moesten worden, waren asbesthoudend. We hebben voor een periode van zo'n twee weken alle manegeklanten van het erf geweerd en alle lessen en evenementen geannuleerd; gezondheid en veiligheid staan immers voorop! Samen met de aannemer hebben de verbouwing goed voor kunnen bereiden en al was het een enorm project, het is perfect en ruim op tijd uitgevoerd. Onze beide binnenrijbanen – én een deel van de stallen en de foyers – hebben geïsoleerde daken gekregen."

Energiezuinig
"Het resultaat is echt prachtig", zo verzekert Henk. "Door de royale lichtstraten hebben we nu mooie lichte binnenmaneges en toen het laatst een periode zo warm was, hebben we tot onze tevredenheid ook al kunnen constateren dat het binnen nu heerlijk koel blijft! Ook bij onze avondactiviteiten hebben we al gemerkt dat de nieuwe daken een hele verbetering zijn. We hebben er aan de binnenkant meteen mooi led-verlichting op aan kunnen brengen. Energiezuinig én met een enorme lichtopbrengst! We zijn ook heel tevreden over een vernieuwing die we bij deze renovatie meteen meegepakt hebben: er is aan de nieuwe daken een beregeningsinstallatie gemonteerd. We hoeven niet meer met onze traktor-met-watertank naar binnen om de rijbanen te sproeien, want de computergestuurde installatie zorgt nu voor een perfecte beregening, en dat gewoon terwijl we slapen. We besparen er enorm mee op dieselverbruik en manuren!"

Jubileumcadeau
"Er is trouwens meteen ook nóg een mooie verbetering toegepast", vertelt Henk. "Ter gelegenheid van ons 40-jarige bestaan, vorig jaar september, hebben we namens ons team en manege- en pensionklanten een flinke cheque gekregen. Die hebben we goed besteed: de poetsgang is nu uitgerust met dikke rubberen matten en met een warmwatervoorziening. Wíj zijn er heel blij mee, en anders de rijdieren wel!", lacht Henk.

Ruiterkamp
"Heel wat anders: straks in de zomervakantie hebben we weer zes weken ruiterkamp. Daarvoor wordt een deel van ons stallencomplex speciaal omgebouwd. Maximaal 30 kinderen per week logeren dan in die acht paardenboxen; de deelnemers vinden dat altijd superleuk!", vertelt Henk. "Ze krijgen van maandagmorgen tot zaterdagmiddag een vol programma gepresenteerd, met allerlei activiteiten, lekker eten, maar vooral: veel met de paarden en pony's bezig zijn! Obstakeltraining, carrouselrijden, springen, van alles komt aan bod. En met de deelnemers die twaalf jaar of ouder zijn èn in het bezit van het F4-diploma, gaan we op buitenrit."

Kijk op www.manegeoostmoer.nl voor meer informatie, of bel 0187-611242.