StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Onze eigen voetbalclub SNS viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Natuurlijk besteden wij als WebportalStad aandacht aan dit heugelijke feit. Door Jan Wagner, Boomgaarddreef 9

Onze eigen voetbalclub SNS viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Natuurlijk besteden wij als dorpskrant aandacht aan dit heugelijke feit. Zestig jaar is een lange tijd en laat ook de belangrijke rol zien die sport al zoveel jaren in ons dorp vervult. Jan Wagner uit de Boomgaarddreef schreef voor ons wat herinneringen op uit de achterliggende zestig jaar.

De oprichting van SNS in 1946 en in die tijd ook van de gymnastiekvereniging DOTO, heb ik meegemaakt. En als ik me goed herinner hebben we nog enige jaren gevoetbald op het gors en ook nog op een perceel even voorbij de boerderij van Soldaat aan de Zeedijk. Later pas gingen we naar de Boomgaarddreef, maar in welk voorjaar weet ik niet precies. In de beginjaren heb ik nog mee gevoetbald op drie plaatsen dus.

Ik herinner me nog goed hoe we op het gors, wat men het Hittegors noemde, voor de wedstrijd als het geregend had of het was hoog water geweest, met aardappelriekjes voor de doelen water aflieten door gaatjes in de grond te prikken en dan met wat blauwzaad het veld een beetje bespeelbaar te maken. Eerst hadden we dan nog wat verse mest verwijderd (wat een verschil met tegenwoordig!).

We hadden in het begin geen schuurtje voor onze kleren, die waren dan ook regelmatig vochtig. Ik herinner me nog dat Jaas van Rumpt (van Rumptstad) op een vrijdagavond me in het land op kwam zoeken. Wie bij hem was weet ik niet goed meer, of Adrie Kaslander, of Wout van Rossum, maar ze waren samen en het was nazomer 1947. Ik was aardappelen aan het delven. Jaas vroeg “Jan, kan je vanmiddag mee naar Ouddorp, want we hebben maar negen man van de elf”. Met een legerauto van Trommel zijn we daar heen gegaan, rechts van de Oosterweg en weer met bergen en dalen. Naar Nieuwe-Tonge of De Plaat gingen we met de fiets.

Wat is er veel veranderd en verbeterd, van die begintijd zijn er maar enkelen nog in leven. Ik weet nog goed de spelers van de eerste jaren. Mijn oudste broer Bram werd soms aan de overkant opgehaald om mee te voetballen, vaak op de motor door Jaas Diepenhorst. Bram was wat ze toen noemden midvoor en kon rechts en links hard en zuiver schieten. In die tijd was het eerste van Stad een sterke ploeg. Dit waren zomaar een paar van mijn herinneringen.