StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Stad herbergt veel sportieve mensen. Zo speelt darter John Lokken regelmatig op grotere regionale toernooien en won hij in 2004 zelfs een toernooi waar ook Co Stompé speelde. John bij zijn prijzenkast

Stad herbergt veel sportieve mensen. Zo speelt darter John Lokken regelmatig op grotere regionale toernooien en won hij in 2004 zelfs een toernooi waar ook Co Stompé speelde. De sportredactie ging bij hem langs en vroeg hem van alles over zijn sport.

Hoe oud was je toen je begon met darten?
Ik was 16 jaar oud toen ik begon, dit kwam zo omdat ik bij Vincent Tieleman in de klas zat op de RGO. Zijn ouders waren op dat ogenblik eigenaar van Café De Kaai in Dirksland. Op de momenten dat wij vrij waren van school, gingen wij darten en dan komt van het één het ander. Ik werd onder andere gevraagd in het kampioensteam van Goeree-Overflakkee en zo ben ik langzaam uitgegroeid tot een betere darter.

Wat vind je leuk aan darten?
De sfeer bij het darten onderling is gezellig en om de sport zelf te beoefenen geeft mij gewoon een kick, vooral in spannende of belangrijke wedstrijden wanneer je adrenaline gaat borrelen.

Hoeveel uren train je op een dag?
Dat ligt aan de dag zelf, maar houd het maar op één uur per dag.

Speel je daarnaast ook toernooien of competitiewedstrijden?
Dat doe ik inderdaad ook nog. Op de woensdagavond speel ik mijn competitiewedstrijden in de Flakkeese Eredivisie met team Kaai United uit Dirksland en op zaterdag speel ik Landelijke teamcompetitie genaamd Superleague met het team Pilsmasters uit Oud-Beyerland. Tevens speel ik dan ook nog op de zondagen toernooien. Voornamelijk regionale toernooien, maar het doel is uiteraard om internationale toernooien te gaan gooien.

Waar speel je dan voornamelijk met de toernooien?
Meestal de grotere regionale toernooien zoals: het Open Berkel en Rodenrijs / Open Ridderkerk / Open Gorinchem / Open Flakkee / Open Roosendaal enzovoorts.

Heb je weleens in zo'n toernooi gewonnen?
Ja, ik won in september 2004 nog de Flakkee Masters. Dit is het zwaarste toernooi van Goeree-Overflakkee. En in juli won ik een toernooi van Port Zelande, waar onderandere Mieke de Boer, Francis Hoenselaar en Co Stompé aanwezig waren.

Heb je ook een soort van manager of trainer?
Geen van beide heb ik op dit moment, wel heb ik een hele tijd diverse mentoren gehad. Zij hebben mij naar de top van Flakkee gekregen. Dit waren op dat ogenblik Frans Wolfert en Pieter Wolfert. Nu is het eerst zaak om enkele sponsoren te krijgen, zodat ik verder kan groeien op het nationale en internationale gebied en dan pas zal een manager aan de orde komen.

Wat voor soort pijl gebruik jij?
Ik gooi nu ruim 3 jaar met de Andy's Viper 24 gram. Deze pijlen zijn een ontwerp van dartsspeciaalzaak Andy's darts in Rotterdam. Op dit ogenblik wegen ze geen 24 gram meer, dit door het verslijten. Ze wegen nu 22,8 gram per pijl.

Wie zijn jou voorbeelden in de dartwereld?
Phil Taylor en Eric Bristow. Taylor is op dit ogenblik 12 voudig wereldkampioen bij de PDC. Hij is de enige echte wereldkampioen. Hij won begin dit jaar nog met dikke cijfers van Raymond van Barneveld. Bristow is een dartsspeler uit de oude boeken. Hij won vijf maal de Embassy World Darts Championship in de jaren tachtig.

John in actie

Je hoort de buitenwereld altijd zeggen dat darts een spelletje is waar bier en roken bij horen. Kan jij vertellen waarom dat niet zo is?
Ik begrijp dat deze mensen dat zeggen, maar dit was alleen in de jaren tachtig van toepassing op televisie. Na die tijd is het veel professioneler geworden en is dit totaal niet meer aan de orde bij de tv toernooien. Bij de PDC gebruiken ze nu zelfs dopingcontroles om dit te voorkomen. Dat zegt toch wel iets over de sport. Natuurlijk drinken en roken de darters nog wel in de kroegwedstrijden, maar een echte serieuze darter ziet ook in dat het niet meer past in het huidige dartscircuit. Ikzelf drink dan ook alleen maar thee, cola of sinas op een toernooi en roken is totaal niet bestemd voor mij.

Wat zijn je aspiraties?
Nederlands kampioen worden en het podium bereiken van een TV toernooi. Dit laatste staat echt hoog op mijn lijstje, maar dit kan alleen als er sponsoren opstaan om mij hierbij te helpen.

Heb je nog wat tips voor de mensen die dit interview lezen?
Als je gaat darten, doe het dan op een serieuze manier en blijf altijd jezelf.