StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Op het Zuid Hollandse eiland Goeree-Overflakkee gaan 7 gymverenigingen in het Sportimpuls project `GO Learns to Move’ gezamenlijk aan de slag om de motorische ontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen. Dit project is een initiatief van Gymvereniging MH-SD en wordt uitgevoerd door de 7 deelnemende gymverenigingen in samenwerking met de peuterspeelzalen (Stichting ZIJN), openbare basisscholen (Stichting OPOGO) en christelijke basisscholen (Stichting Kindwijs) op Goeree-Overflakkee. De combinatiefunctionarissen sport (Sportteam GO) van de gemeente begeleiden de gymverenigingen en onderhouden de contacten met alle samenwerkingspartners.

Nijntje beweegdiploma

Om de uitvoering van het project te borgen wordt een nieuwe stichting opgericht welke dezelfde naam draagt als het project. Stichting GO Learns to Move zal gedragen worden door afgevaardigden van alle deelnemende gymverenigingen en er zorg voor dragen dat ook na de project periode van 2 jaar het doel van dit project wordt voortgezet.

Geboren uit noodzaak
Het klinkt als een nobel initiatief maar is er eigenlijk wel behoefte aan een dergelijk project? Volgens projectleider Raimond Moerman van Gymvereniging MH-SD wel: “De gymdocenten van de deelnemende gymverenigingen zien een schrikbarende achterstand in de motorische ontwikkeling bij kinderen die op gymles komen. De kinderen zijn hierdoor vaak onzeker over hun eigen kunnen. Dit is een belangrijke reden waarom sommige kinderen niet gaan sporten bij een vereniging of club. Op Goeree-Overflakkee is binnen de doelgroep 4 t/m 6 jaar slechts 45,5% lid van een sportvereniging, van de jongere kinderen is dit helaas niet bekend. Bovendien worden op dit moment slechts drie sporten specifiek voor deze doelgroepen aangeboden, pas voor latere leeftijden verbreedt het sportaanbod.”

Rick Postema, Beleidsadviseur Maatschappelijke Zaken bij de gemeente Goeree-Overflakkee bevestigt dit met cijfers uit het landelijk onderzoek van de GGD. “Momenteel zijn er ten opzichte van het landelijke gemiddelde op Goeree-Overflakkee relatief veel kinderen met overgewicht en bewegingsachterstand. We zien niet alleen dat het aantal kinderen met overgewicht met de leeftijd stijgt, van bijvoorbeeld 6,3% onder 2-jarigen naar 14% onder 4- tot en met 6-jarigen, maar gezondheidsstudies tonen tevens aan dat het aantal kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas op Goeree-Overflakkee in tien jaar tijd sterk toegenomen is. Het project past daarom binnen het beleid van de Gemeente Goeree- Overflakkee welke sinds augustus 2015 officieel een JOGG gemeente is. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht en dit concept omvat diverse initiatieven om kinderen op Goeree Overflakkee gezonder te laten eten en meer te laten bewegen.”

Groepsfoto
De gediplomeerde juffen en meesters die de Nijntje gymlessen op Goeree Overflakkee gaan verzorgen.

Nijntje gym
Projectleider Moerman vertelt: “In 2 jaar tijd wordt op Goeree-Overflakkee een integraal en structureel beweegaanbod voor kinderen van 2 t/m 6 jaar gerealiseerd, aansluitend met een vervolg beweegaanbod. Om dit doel te bereiken zal het nieuwe beweegaanbod opgezet worden op basis van de interventie Beweegdiploma 1 & 2 van de KNGU, ook wel bekend als ‘Nijntje gym’, en geborgd worden binnen het bestaande aanbod van de gymverenigingen. Hiervoor zijn op 13 februari jl. de meesters en juffen tijdens een speciale cursus opgeleid en gediplomeerd om de ‘Nijntje gym’ lessenseries te mogen geven (zie foto) en is het officiële keurmerk van de KNGU aangevraagd. Onder meer door kennismakingslessen te verzorgen op de peuterspeelzalen en voor leerlingen van groepen 1 en 2 van de basisscholen zal het project `GO Learns to Move’ onder de aandacht van de ouders/verzorgers en kinderen worden gebracht. Daarnaast zal er via de eilandelijke weekbladen en sociale media ruim aandacht aan besteed worden. We hopen natuurlijk op een grote deelname aan de lessenseries. De `Nijntje gym’ lessenseries zijn in beginsel gratis dankzij de subsidie vanuit de Sportimpuls 2015 en zullen vanaf het 2e kwartaal 2016 gegeven worden in accommodaties in alle dorpskernen die nu ook al door de gymverenigingen en de samenwerkingspartners gebruikt worden voor beweegaanbod. Iedere lessenserie wordt afgesloten met een diploma feestje waar de kinderen het bijbehorende Nijntje beweegdiploma ontvangen. Aan dit diploma feestje zijn wel kosten verbonden, het gaat dan om een bescheiden bedrag van € 5,00 per kind waarin het Nijntje beweegdiploma, een Nijntje badge en het Nijntje beweegboek zijn opgenomen.”

Verantwoord leren bewegen in groepsverband is goed voor de motorische, mentale en emotionele ontwikkeling van het jonge kind. Het behalen van de beweegdiploma’s 1 & 2 zou net zo belangrijk en vanzelfsprekend moeten worden als het behalen van het zwem ABC. De betrokkenheid van de ouders/verzorgers in dit traject is cruciaal voor het slagen ervan. Kinderen die het beweegdiploma hebben behaald zullen begeleid worden naar een passende sport in het reguliere beweegaanbod. De gymverenigingen gaan hier een adviserende rol in vervullen richting de ouders/verzorgers. Doorslaggevend hierbij zijn de aanleg en interesses van het kind.

Voor meer informatie over het beweegdiploma kunt u alvast terecht op de website www.beweegdiploma.nl van de KNGU. Vragen over het project kunnen gericht worden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk aan Gymvereniging MH-SD, Bouwdijk 24, 3248 LA Melissant o.v.v. “GO Learns to Move”.