Zaterdag 5 september 2015 organiseert Sheepdogcenter Shortway Shepherds de gehele dag (van 8.00 uur tot 17.20 uur) weer een wedstrijd op het veld aan de Stadse Zeedijk. De deelnemers lopen met hun hond een Engels parcours. Dit houdt in dat de schapen volgens een vastgesteld patroon in een zo recht mogelijke lijn hun weg vinden tussen de opgestelde hekken door.

Aan de wedstrijd doen beginnende en gevorderde handlers mee. Bij het lopen van klasse 1 mag de handler nog meelopen met de schapen. Een hogere klasse is klasse 1,5. In deze klasse wordt de hond meer vrij gelaten in zijn werk, maar volgt de handler de hond. In klasse 2 staat de handler bij de paal op het veld en fluit of roept hij de hond de commando ’s toe.

parcours

Een wedstrijd schapendrijven bestaat uit 6 onderdelen, waarbij vijf schapen worden ingezet.

1. The Outrun
Tijdens de wedstrijd worden de schapen op het veld gezet op een afstand van de handler en zijn hond. De afstand in deze wedstrijd is 220 meter. De outrun is het vertrek van de hond bij zijn baas, waarbij de hond met een grote boog tot achter de schapen loopt. Er zijn voor dit onderdeel maximaal 20 punten te verdienen.

2. The Lift
Nadat de hond achter de schapen is gelopen moet hij de schapen in beweging zien te krijgen. Dit onderdeel wordt de lift genoemd. Daarvoor zijn maximaal 10 punten te verdienen.

3. The Fetch
De fetch is het volgende onderdeel. Daarbij brengt de hond de schapen in een rechte lijn naar de handler, door de twee recht op het veld opgestelde hekken (fetchpoort). De fetch is afgelopen als de hond de schapen achter de handler heeft gebracht. Voor het rechtlopen, de controle van de hond op de schapen, de manier van werken van de hond en het goed passeren van fetchpoort kan maximaal 20 punten worden verdiend.

4. The Drive
Tijdens de drive moet de hond de schapen schuin naar links of rechts wegdrijven naar de eerste drivepoort. Dit zijn de 2 hekken die schuin op het veld staan. Daarna drijft de hond de schapen door de andere drivepoort en dan weer in rechte lijn voor de handler in de sheddingring. Op dit moeilijke onderdeel zijn 30 punten te verdienen.

5. The Shedding
Aangekomen in de scheddingring scheidt de hond, in samenwerking met de handler, een paar schapen van de groep af. Er ontstaan zo twee groepen. De hond drijft één groep weg van de andere groep. Er zijn 10 punten te verdienen.

6. The Pen
De hond vormt weer een groep van vijf schapen. Deze schapen drijft de hond in een op het veld opgesteld hok. De handler opent zelf het hok en sluit het als de schapen in het hok zijn. Daarna laat de handler de schapen weer los en is de wedstrijd ten einde. Op dit onderdeel zijn 10 punten te verdienen. Een perfecte wedstrijd levert de handler en de hond in totaal 100 punten op.


Ons Shortway Shepherds team staat tijdens de wedstrijddag voor iedereen klaar met een praatje en uitleg. Ook is er op het veld een hapje en een drankje te nuttigen en wordt er eigengemaakt ijs verkocht. Er is een kraam met allerlei soorten hondenattributen, Rien Brinkman demonstreert mandenvlechtwerk en Jolyn Voois exposeert met haar tekeningen.

Het belooft een gezellige dag te worden en iedereen wordt van harte uitgenodigd om de handlers en hun honden aan het werk te zien.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD