StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Op de altijd volle evenementenkalender van Manege Oostmoer stond zaterdag een springwedstrijd genoteerd. Meer dan dertig combinaties verschenen aan de start voor hun S-proef of oefenrubriek in het klassieke parcours, ook deze keer naar ontwerp van Adrie Kieviet (mede-eigenaar Manege Oostmoer - red.).

Tanya Boogaard op manegepony Candy
Springwedstrijd bij Manege Oostmoer - Tanya Boogaard uit Stad aan 't Haringvliet op manegepony Candy in de rubriek S-proef 30 cm. (foto: Myra Lugthart)

"Het was weer leuk om de combinaties te beoordelen", vertelt jurylid Elly Mulder-Hanse. "Het is namelijk bij de zogenaamde S-proeven niet simpelweg de balkjes tellen die eventueel worden afgegooid. Ik moet bijvoorbeeld ook letten op de wijze van rijden tussen de hindernissen. En heel belangrijk: op de houding en zit van de ruiter boven de sprong. Wat een hoop ruiters zich misschien niet realiseren, is ook het belang van het correct binnenkomen, halthouden en groeten van de jury. Hiermee laat je niet alleen zien dat je je aan de etiquette houdt - een belangrijk punt in de paardensport - en dat je respect hebt voor de jury, maar het laat bovenal meteen zien dat je je rijdier onder controle hebt of niet. Als je niet juist binnenkomt, halthoudt en groet, dan heb je helaas je eerste onvoldoende al te pakken zonder dat je nog een sprong gemaakt hebt. Maar doe dit correct en er staat meteen al een mooi cijfer op je protocol!"

Springen met plezier
"De hiervoor genoemde S-proeven", vervolgt Elly, "zijn onderdeel van het door de FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra) samengestelde programma 'Leer springen met plezier'. Iedereen die in het bezit is van een FNRS Ruiterpaspoort kan eraan deelnemen. Er wordt begonnen met vaardigheidsproeven, waarbij de ruiters leren om met pony of paard over balkjes te stappen en te draven en over een klein obstakeltje te springen. Als dit onderdeel is afgestempeld in het paspoort, dan kan er doorgegaan worden naar het parcoursspringen. Hierbij kunnen promotiepunten verdiend worden - punten die nodig zijn om door te mogen gaan naar steeds een hogere klasse, met als hoogste rubriek die van 90 cm."

Brooke Hospital for Animals
"De recente springwedstrijd bij Manege Oostmoer was - net als alle andere evenementen die door onze Stadse vijfsterren FNRS-manege georganiseerd worden - toegankelijk voor iedereen, er wordt open inschrijving gehanteerd. Naast de S-proeven werd er uiteraard ook het 'gewone' oefenparcours geboden, waarbij de combinaties uitsluitend op springresultaat worden beoordeeld. Het is aan de deelnemer zelf om te beslissen voor welke rubriek je inschrijft. Van bijna alle combinaties zijn nu foto's gemaakt - er zou dus nog even teruggekeken kunnen worden of je het eens bent met mijn stijlbeoordelingen", lacht Elly. "Het zou leuk zijn als de foto's dan meteen ook flink besteld worden, want de opbrengst is zoals altijd voor het goede doel: Brooke Hospital for Animals!"

Kerstspringwedstrijd met open inschrijving
"Alle uitslagen en foto's zijn terug te vinden op de vernieuwde website van de manege, www.manegeoostmoer.nl, waarop ook de evenementenkalender te vinden is. We kijken met het hele team alweer uit naar de volgende springwedstrijd op die kalender, in dit geval het traditionele kerstspringen op Tweede Kerstdag. Alle springruiters worden hiervoor van harte uitgenodigd!"

Overzicht van prijsuitreiking
Foto: Henk Kieviet jr.