StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

In het Nederlands Hippisch Centrum in het Brabantse Deurne kwam afgelopen weekend heel paardenminnend Nederland bijeen tijdens Horse Event. Een grootschalig driedaags en jaarlijks evenement, waarbij Manege Oostmoer in wisselende disciplines alle jaren van de partij is geweest. Dit jaar was er een wel heel prominente rol voor de Stadse vijfsterren FNRS-manege.

Penny-bus
"Twee dagen achter elkaar is er vanaf ons terrein een flinke delegatie aan Horse Event-deelnemers en hun supporters vertrokken", vertelt Henk Kieviet (mede-eigenaar Manege Oostmoer - red.). "Nieuw dit jaar was dat er ook pony's van ons meereisden naar Deurne. De eerste pony die de trailer op mocht, was Noortje. Noortje was door mijn dochter Annick opgegeven voor een landelijke wedstrijd van paardentijdschrift 'Penny': 'De liefste manegepony van Nederland'. En laat Noortje nu als een van de drie finalisten eindigen! Penny had mooie prijzen voor de finalisten: er werd een touringcar beschikbaar gesteld, plus voor alle buspassagiers toegangskaarten voor Horse Event. Er konden dus heel veel fans met Noortje mee en die fans droegen bovendien nòg een prijs van Penny, speciale roze Penny t-shirts met de naam van Manege Oostmoer en de foto van onze Noortje erop. De hele groep kwam 's avonds enthousiast terug uit Deurne, heel tevreden met de derde plaats die Noortje heeft behaald."

Mounted Games
"Verder kregen de bezoekers van Horse Event iets nieuws voorgeschoteld", vervolgt Henk. "We hebben met acht amazones en acht pony's voor groot publiek een demonstratie 'Mounted Games' mogen geven. Voor Manege Oostmoer een vast programmaonderdeel, dat bij ons al 36 jaar met Hemelvaartsdag op de kalender staat. In de beginjaren was het een spel dat in het programma van de vroegere Nederlandsche Pony- Paardenclub was opgenomen, maar in de loop der jaren is het blijkbaar op alle maneges in Nederland verdwenen. Er is dit jaar toevallig iemand uit Duitsland geweest die zowel bij de KNHS als de FNRS navraag heeft gedaan naar 'mounted games'. En nu blijkt dat Manege Oostmoer de énige manege in Nederland is die deze speldag nog organiseert! Mounted Games is zo'n leuke afwisseling voor zowel manegeruiters als de rijdieren, dat Horse Event vond dat iedereen weer kennis zou moeten maken met deze spelmogelijkheid. Mijn broer Adrie (mede-eigenaar Manege Oostmoer - red.) heeft bij Horse Event uitleg gegeven en er, samen met onze vier zonen en zijn vaste team vrijwilligers, voor gezorgd dat het publiek een mooi beeld kreeg van alle spelattributen en -elementen. En de amazones en pony's gaven met elkaar een mooie show weg, luid aangemoedigd door de supporters. Het zou voor manegeruiters in het hele land erg leuk zijn als collega-manegebedrijven deze speldag weer op de agenda gaan zetten!"

FNRS Springcompetitie
"Ook hadden we een springteam afgevaardigd", zegt Henk. "In Deurne vond de FNRS Springcompetitie plaats en we vonden het leuk om daar met Manege Oostmoer aan mee te doen. Voor ons en de pony's een eerste keer en onze deelnemers gingen er met een 'verkennende' instelling naartoe. Nienke Waaijer, Shirley Smaal en Yvonne van Dis hebben Manege Oostmoer voor groot publiek heel goed vertegenwoordigd en prima scores neergezet! Het was zo geslaagd, zowel voor deelnemers als pony's die er ook duidelijk plezier aan beleefden, dat we wellicht volgend jaar weer voor de FNRS Springcompetitie inschrijven!"

NK Vlechten
"Heel leuk was ook de deelname aan Horse Event van een van onze pensionklanten, Marleen Soeteman", aldus Henk. "Zij had ingeschreven voor een wedstrijd van Bit Magazine, een tijdschrift voor paardenliefhebbers. Het ging om het allereerste nationale kampioenschap vlechten. Marleen is met haar Fries Renske royaal door de landelijke voorrondes gekomen en mocht tijdens Horse Event als een van de vijf finalisten haar kunsten aan het grote publiek vertonen. De creatie die zij van Renske's prachtige lange manen had gemaakt, bleek goed voor de eerste prijs. Marleen mag zich Nationaal Kampioen Vlechten noemen!"

Open Dag
"Overigens: op zaterdag 27 september 2014 houden we bij Manege Oostmoer open dag", kondigt Henk aan. "We bestaan dan 36 jaar. Alle onderdelen die hierboven beschreven zijn - en nog veel meer! - zullen daar terugkomen. We hebben heel de dag door veel leuks te bieden aan het publiek, er is een zeer gevarieerd programma. Iedereen is van harte uitgenodigd!"


vier foto's van het Horse Event in Deurne
Manege Oostmoer bij Horse Event in Deurne. Vanaf linksboven met de klok mee: Demonstratie Mounted Games met vooraan Vanity Monnee op Dorine (foto: Myra Lugthart), Nederlands Kampioen Vlechten 2014: Manege Oostmoerpensionklant Marleen Soeteman met haar Renske (foto: Myra Lugthart), springteam met vlnr Nienke Waaijer op Disney, Yvonne van Dis op Margarita, instructrice Esja Moggré en Shirley Smaal op Rody (foto: Mignon van Heemst) en Manegepony Noortje finalist Penny-wedstrijd 'Liefste manegepony van Nederland (foto: archief Manege Oostmoer)