StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Aanstaand weekend (09-06-2013) reist Manege Oostmoer met een flinke delegatie af naar Woudenberg, om daar deel te nemen aan de regiofinale van de landelijke FNRS Zitcompetitie. De Stadse manege heeft een reputatie hoog te houden, want in voorgaande jaren werd steevast doorgedrongen tot de kwartfinales en is al viermaal de bokaal voor Bestzittend Ruitersportcentrum van de regio in de wacht gesleept!

Bij de ruim 400 FNRS-maneges in het hele land kunnen voorrondes gehouden worden. Iedereen vanaf 9 jaar die minimaal een F-proef heeft gereden, mag zich hiervoor inschrijven en het totale aantal deelnemers aan de voorrondes is dan ook enorm. De competitie is door de FNRS (Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra – red.) in het leven geroepen om het belang van een goede zit te benadrukken. Als een ruiter goed zit, is dat niet alleen prettig voor de ruiter zelf, maar vooral ook voor het rijdier!
“Bij Manege Oostmoer hebben een aantal weken geleden zo’n 70 ruiters deelgenomen aan de voorrondes van de zitcompetitie”, vertelt begeleidster Elly Mulder-Hanse. “Anders dan bij de ‘gewone’ FNRS-proeven, rijd je met z’n vieren tegelijk een hele uitgebreide proef. En het spannende van de zitcompetitie is, dat de toewijzing van de pony’s en paarden steeds door middel van loting plaatsvindt. Dat geldt ook voor de volgorde van binnenkomst. Iedereen start met gelijke kansen! De jury let er bij de zitcompetitie niet zozeer op of je een figuur mooi rijdt, maar juist of je een goede balans hebt, een ontspannen houding, mooie stille handen en benen, dat soort zaken. Het gaat echt om het onafhankelijke zitten en de fijne samenwerking met het rijdier.”

“Er zijn in de zitcompetitie vier categorieën”, vervolgt Elly. “Uit elke categorie mogen de beste drie door naar de regiofinale. De jury had bij onze voorrondes een zware taak aan de kandidaten, de punten lagen heel dicht bij elkaar! Met de in totaal twaalf beste deelnemers zijn Manege Oostmoer-instructrice Esja Moggré en ik meteen na de voorrondes wekelijks aan de slag gegaan met extra trainingen. We hebben fantastische kandidaten en we kijken er met z’n allen bij Manege Oostmoer naar uit om hen straks tijdens de regiofinale bij Manege Groenewoude in Woudenberg aan het werk te zien!”

Voor meer informatie over de zitcompetitie zie www.fnrs.nl.

Ruiters Manege Oostmoer
De FNRS Zitcompetitie 2013 is begonnen! Bij Manege Oostmoer werden in de vier categorieën voorrondes gehouden en de drie besten uit elke categorie mogen door naar de regiofinale, die aanstaand weekend bij Manege Groenewoude in Woudenberg gehouden zal worden. (foto: Myra Lugthart)