StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Bij Manege Oostmoer is op 30 juni 2011 voor de eerste keer het examen voor het FNRS Ruiterbewijs afgenomen. Elsa Melaard (Achterdijk), Marja Middelkoop (Sportstudio Total Body) en Carolien Mijnders (Vrouwtjesweg) behoorden tot de eerste groep geslaagden!

Elf kandidaten en instructeur
Bij het afnemen van het FNRS Ruiterbewijs praktijkexamen is het verplicht dat er een instructeur meerijdt. Manege Oostmoer-instructrice Pleunie Kieviet-de Leeuw nam die taak graag op zich en vergezelde de elf kandidaten voorop op Goofy. (foto: Myra Lugthart)

Recentelijk namen elf blije amazones het FNRS Ruiterbewijs in ontvangst. Het was bij Manege Oostmoer de eerste groep ruiters die de cursus nieuwe stijl heeft gevolgd, alle deelnemers met goed gevolg!

“De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) heeft een gedegen cursus samengesteld, die gevolgd kan worden door zowel manegeruiters als ruiters met een eigen paard of pony”, zo vertelt Adrie Kieviet, mede-eigenaar van vijfsterren FNRS Manege Oostmoer en instructeur van de ruiterbewijscursisten. “De kandidaten beginnen met CBR1, dat staat voor ‘Certficaat Buitenrijden 1’”, verduidelijkt Adrie. “Daar moet een pittig theorie-examen voor afgelegd worden, plus een praktijkexamen op stal en een rijexamen inclusief spring- en obstakeloefeningen. Daarna volgt CBR2, met ook weer een theorie- en uitgebreid praktijkexamen. Als de kandidaat beide certificaten heeft gehaald, dan mag hij of zij op voor het FNRS Ruiterbewijs.”

Veiligheid voorop
“Als een ruiter een buitenrit wil gaan maken, dan is het van het grootste belang dat hij of zij veiligheid hoog in het vaandel heeft staan”, benadrukt Adrie. “Veiligheid voor paard en ruiter zelf, maar uiteraard ook voor de medeweggebruiker! We zijn bij Manege Oostmoer blij dat we de FNRS cursus Ruiterbewijs kunnen aanbieden. Cursisten leren onder alle omstandigheden controle over hun rijdier te houden en verkeerssituaties goed in te schatten, zodat er veilig aan het verkeer deelgenomen kan worden, zonder hinder voor het overige verkeer te veroorzaken.”

“We hebben onlangs dus het FNRS Ruiterbewijs aan onze eerste groep cursisten mogen overhandigen. En de volgende groep staat alweer in de startblokken! Rond september dit jaar hopen we een volgend examen te kunnen afnemen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, eventuele belangstellenden kunnen zich voor informatie wenden tot Manege Oostmoer”.

Carolien Mijnders
Geslaagd voor het FNRS Ruiterbewijs - Carolien Mijnders (Vrouwtjesweg) op manegepony Iwan (foto: Myra Lugthart)
Marja Middelkoop
Geslaagd voor het FNRS Ruiterbewijs - Marja Middelkoop (Sportstudio Total Body) op Agnetos (foto: Myra Lugthart)
Elsa Melaard
Geslaagd voor het FNRS Ruiterbewijs - Elsa Melaard (Achterdijk) op manegepony Anouschka (foto: Myra Lugthart)