StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Aanstaand weekend (24-25 oktober 2009) zal het Zwitserse St. Gallen overspoeld worden door kattenliefhebbers. Ruim 1.300 katten doen er mee aan de wereldkampioenschappen. Laura Boshoven uit Melissant en haar dochter Nikita Schaap uit Stad aan 't Haringvliet zijn sinds jaren vaste deelnemers aan internationale kattenshows.

Door Myra Lugthart

Aanstaand weekend (24-25 oktober 2009) zal het Zwitserse St. Gallen overspoeld worden door kattenliefhebbers. Ruim 1.300 katten doen er mee aan de wereldkampioenschappen. Laura Boshoven uit Melissant en haar dochter Nikita Schaap uit Stad aan 't Haringvliet zijn sinds jaren vaste deelnemers aan internationale kattenshows. Nikita heeft met haar Manx-kater Sailor dit jaar al vele prijzen in de wacht gesleept. Ze doen ook mee in St. Gallen en Nikita hoopt er de ultieme beloning voor hem te krijgen: de wereldtitel!

"Mijn moeder fokt al katten vanaf 1981", vertelt Nikita. "Ze heeft altijd Burmezen en Burmilla's gehad en liep daar alle tentoonstellingen mee af. Ze neemt straks naar St. Gallen een Internationaal Kampioen mee: haar Burmese kater Tinus. Ik heb van kinds af aan in het wereldje meegelopen en toen ik wat ouder was, ging ik met mijn eigen Burmezen naar de shows.
In 2002 kreeg ik van vrienden van mijn moeder een Manx-kitten, als troost voor het verlies van mijn Burmese poes Ariel. 't Was mijn eerste echte kennismaking met het ras 'Manx'. Dat is een van de oudste kattenrassen ter wereld, de oorsprong ligt op het eiland Man in de Ierse Zee. Het opvallendste kenmerk is natuurlijk dat ze geen staart hebben. Maar ik ben helemaal gevallen voor het aparte karakter. Deze katten zijn echt heel erg slim en aanhankelijk. In het gedrag lijken ze eerder hond- dan katachtig.
Het Manx-kitten dat ik kreeg, had al een naam: Lille Havfreu, dat betekent 'Kleine Zeemeermin'. 'n Waardig opvolgster van een kat met de naam Ariel!", lacht Nikita. "Lille Havfreu scoorde altijd hoog bij de shows. Ze heeft het tot internationaal kampioen gebracht. Uit haar eerste nestje zijn ook weer kampioenen voortgekomen en uit haar tweede nest hebben we nu Sailor, de driejarige kater waarmee m'n moeder en ik gaan afreizen naar St. Gallen."

Groot Internationaal Kampioen
"De wereldkampioenschappen in St. Gallen worden georganiseerd door de zwitserse afdeling van de Federation Internationale Feline, kortweg FIFe. Dat is een wereldwijde organisatie, met vertegenwoordiging in bijna alle landen ter wereld. Bij zo'n jaarlijkse wereldshow mag je alleen maar aanwezig zijn als je kat minimaal het predikaat 'Internationaal Kampioen' of 'Best in Show' heeft. Sailor heeft die titels allebei allang. Hij is alweer een stapje hoger: Sailor heeft 'Groot Internationaal Kampioen' achter zijn naam staan. En 'Best in Show' werd hij zelfs al elf keer!", lacht Nikita trots.
"Er is een strak puntensysteem, waar ik u nu even niet mee zal vermoeien. We zijn met Sailor in o.m. Nederland, België, Denemarken en Portugal op show geweest en overal kreeg hij van de FIFe-juryleden hoge noteringen. De waardering beperkt zich niet alleen tot Sailor's ras, de Manx. Op shows zijn bijna altijd wel zo'n 40 kattenrassen vertegenwoordigd en de diverse kampioenstitels of 'Best in Show' worden overall vergeven. Met alle mooie juryrapporten die we al op zak hebben, gaan we met een heel goed gevoel naar Zwitserland. Wie weet is Sailor straks wereldkampioen, hij is echt een goede kanshebber!"

Niet zielig
"En om ook nog maar even een misverstand uit de wereld te helpen: zo'n show is niet zielig voor de katten hoor! Er zijn veterinaire keuringen, altijd volop dierenartsen aanwezig om de boel in de gaten te houden en alle dieren krijgen de best mogelijke onderkomens en verzorging. De katten laten zich alle aandacht doorgaans heerlijk welgevallen! Sailor vindt het altijd allemaal wel best", weet Nikita, "hij gedraagt zich op shows niet anders dan thuis. We zijn heel benieuwd of we na dit weekend het predikaat 'wereldkampioen' achter zijn naam mogen zetten!"
De wereldshow zal overigens het gehele weekend live te volgen zijn op internet, zie www.cats09.ch.