StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Bij het viersterren FNRS-bedrijf Manege Oostmoer in Stad aan 't Haringvliet is er sinds de oprichting, ruim dertig jaar geleden, altijd aandacht geweest voor de mensport.

Persbericht Manege Oostmoer

Bij het viersterren FNRS-bedrijf Manege Oostmoer in Stad aan 't Haringvliet is er sinds de oprichting, ruim dertig jaar geleden, altijd aandacht geweest voor de mensport. Mede-eigenaar Adrie Kieviet was zelf jarenlang als deelnemer bij wedstrijden in den lande te vinden, met zowel twee- als vierspan. De laatste jaren houdt hij zich onder meer bezig met het doorgeven van zijn kennis op dit gebied en is hij de instructeur van de deelnemers aan de landelijke cursus voor het Koetsiersbewijs.

"Bijna al onze deelnemers maken tijdens de cursus voor het eerst kennis met de mensport", vertelt Adrie. "Zij krijgen een lijvig boekwerk om te bestuderen en gedurende de eerste weken worden zij onderworpen aan flink wat theorie. In de achterste foyer van onze manege is een ruimte ingericht om 'droog' te oefenen met het hanteren van de leidsels. Inmiddels zijn we aangekomen bij het leukste gedeelte van de cursus: het oefenen in de praktijk! Iedere week gaan we met vier aanspanningen op pad, waarbij de cursisten om beurten de leidsels van het enkelspan voeren."

Mestopvang
"Dit jaar hebben we al onze huifkarren en aanspanningen uitgerust met mestopvangzakken", vervolgt Adrie. "Niet dat dat van overheidswege verplicht is gesteld, maar we vonden het wel zo handig. Voorheen hadden koetsiers een emmer en schep bij zich op de kar en werd er in de bebouwde kom afgestapt om de boel op te ruimen als dat nodig was. Nu valt alle mest keurig in de opvangzak en kan men gewoon blijven doorrijden. De deelnemers aan de huidige cursus voor het Koetsiersbewijs zijn al helemaal gewend aan deze 'luxe'. Zij zijn verder enthousiast en serieus bezig om straks helemaal klaar te zijn voor het Koetsiersbewijsexamen. Op zaterdag 27 juni 2009 komt er een examinator van de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiters naar Manege Oostmoer om alle kandidaten eerst het theorie-examen af te nemen en vervolgens te onderwerpen aan uitgebreide praktijkproeven. We hebben er alle vertrouwen in dat het examen geen enkel probleem zal opleveren voor onze kandidaten. En mochten ze er dan nog geen genoeg van hebben gekregen, dan kunnen ze ook nog een cursus volgen om met tweespan te leren rijden", besluit Adrie lachend.