Wratten zijn zwellingen op de huid die veroorzaakt worden door een virus dat woekert in de cellen waar de huid uit opgebouwd is. Het humaan papillomavirus. Daar zijn meer dan honderd verschillende soorten van.

Door Joost van de Putte (huisarts)

Wratten zijn zwellingen op de huid die veroorzaakt worden door een virus dat woekert in de cellen waar de huid uit opgebouwd is. Het humaan papillomavirus. Daar zijn meer dan honderd verschillende soorten van. De ene wat agressiever dan de andere. Worden de cellen kapot gemaakt, wat eigenlijk heel veel gebeurt op vingers en voeten door al het grijpen en lopen dat je als mens doet, dan komen de virusdeeltjes naar buiten en besmetten ze de omliggende cellen zodat de wrat groeit.

Om wratten te voorkomen moet je dus zorgen dat de huid met rust gelaten wordt: niet peuteren, niet sabbelen. Bovendien moet je op plekken waar veel mensen met wratten virusdeeltjes achter kunnen laten, zoals het zwembad en de gymzaal, slippers of schoenen dragen. Er is maar een behandeling die in 100% van de gevallen werkt: afwachten. Wratten zijn onschuldig en verdwijnen na verloop van tijd. Soms duurt het wat langer, soms wat korter. Afwachten heeft ook geen bijwerking en doet geen pijn.

Hou je niet van afwachten, of zit een wrat je echt in de weg, dan kun hij te lijf gegaan worden met allerlei zalven en aanstippreparaten. Is dat allemaal niet voldoende dan kun je een wrat mechanisch laten verwijderen door hem te laten bevriezen, schroeien of wegsnijden. Maar de kans dat hij dan weer terugkomt is niet zo klein.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD