Door Joost van de Putte (huisarts)
Een gordelroos bestrijkt een halve gordel over je lichaam. Je ziet blaasjes die van het midden van je rug tot het midden van je buik voorkomen en die prikken en jeuken. Na een tijdje gaan ze open, drogen ze in en worden het korstjes. Als de gordel aan twee kanten tegelijk voorkomt, ga je dood. Althans dat zegt men. In werkelijkheid komt het ten eerste nooit voor en zou het ten tweede helemaal niet levensgevaarlijk zijn.
Eigenlijk is gordelroos een heel interessante ziekte. Het is een virusziekte die veroorzaakt wordt door hetzelfde virus als de waterpokken. Varicella zoster. Het is een herpesvirus en dus familie van de koortslip. Heb je eenmaal waterpokken gehad - en dat hebben we allemaal op jonge leeftijd - dan nestelt dat virus zich in je ruggenmerg en blijft het daar in een slaaptoestand zitten. Om een of andere, meestal onduidelijke reden ontwaakt het virus op een kwaad moment en verspreidt het zich langs een gevoelszenuw die van rug naar buik loopt volgens een soort van gordel.
Een echte behandeling bestaat er niet. Pijnstilling is het enige dat je kunt doen. De pijn begint vaak trouwens al voordat de eerste blaasjes ontstaan en dat zorgt ervoor dat er voor de tijd van de echografie al heel wat blindedarmen verwijderd zijn die niet ontstoken bleken. Over het operatielitteken ontstond dan een gordel met blaasjes.
Gevaarlijk is de ziekte niet, maar lastig soms wel. Gevreesd is de zogenaamde post-herpetische pijn: pijn in de gevoelszenuw die blijft hangen nadat de uitslag weggetrokken is. Dat is een nare pijn die vaak moeilijk te bestrijden is en ettelijke maanden kan aanhouden. Gordelroos in het gezicht komt ook voor en die is minder onschuldig. Die kom je zo snel mogelijk aan me laten zien.