Een slechte adem kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan gaan om een ontsteking in de mondholte of een vreemd voorwerp in keel of neus, het kan door een chemische reactie bij hongeren ...

Door Joost van de Putte (huisarts)

Een slechte adem kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan gaan om een ontsteking in de mondholte of een vreemd voorwerp in keel of neus, het kan door een chemische reactie bij hongeren, suikerziekte of uitdrogen ontstaan, maar het kan ook gewoon door het eten van knoflook, alcohol of koffie komen. Meestal is er geen duidelijke reden. Je ruikt nooit zelf dat je adem slecht is. Dat kan niet omdat je neus went aan iedere geur die hij te lang waarneemt. Gelukkig maar. Als losstaande klacht komt 'slechte adem' eigenlijk zelden voor. Meestal heb je tegelijkertijd maagpijn, kiespijn of keelpijn.

Als je toch geen andere problemen hebt, kun je een aantal zaken doen om van de geur af te komen. Drink voldoende om de slijmvliezen gezond te houden, ga regelmatig naar de tandarts, flos en poets, verander je eetgewoonten (minder vetten, eieren, melk of kaas), stop met koffie drinken of met roken.

Als je toch last van een slechte adem blijft houden, dat wil zeggen: als anderen er last van blijven houden, dan is het gebruiken van een mondspoelmiddel zinnig. Kijk op de verpakking of er chloorhexidine inzit. Helpt dat niet dan is er misschien iets aan de hand in je mond of keel. De tandarts is vaak de eerste die je daarmee kan helpen. Lukt er helemaal niets dan zijn er maskerende middeltjes te verkrijgen die duur zijn en een vieze smaak hebben. In dat geval moet je een afweging maken. Jij een vieze smaak of de anderen een vieze geur.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD