Puistjes komen in en gaan na de puberteit. Vooral dat laatste, het feit dat ze ook weer gaan, is belangrijk om te weten als je er last van hebt.

Door Joost van de Putte (huisarts)

Puistjes komen in en gaan na de puberteit. Vooral dat laatste, het feit dat ze ook weer gaan, is belangrijk om te weten als je er last van hebt. De officiële naam is acne. Hoe het ontstaat is nog niet helemaal bekend, maar we weten dat het met geslachtshormonen, en met veranderende talgklierjes in de huid te maken heeft. Ongeveer negen van de tien mensen krijgt in de puberteit acne en daarom noemen huidartsen het een normale overgangstoestand van de huid. Maar dat neemt niet weg dat het een overgangstoestand is waarvan je last kunt hebben. De een heeft er meer last van dan de ander en sommigen zoveel last dat een behandeling nodig is.

Nu kun je de behandeling voor het grootste deel zelf doen door weinig zeep te gebruiken, het gezicht deppend te drogen, geen make-up te gebruiken (en als het dan toch moet make-up op waterbasis) en niet te krabben of te peuteren. Dus de ruwe washand die ze vroeger gebruikten is uit den boze. Ook de anticonceptiepil zorgt in sommige gevallen voor een afname van de acne. Belangrijk is om te weten dat acne niets te maken heeft met hygiëne, met stress of met voeding, hoewel de meeste mensen denken van wel. Het is echt bewezen. Verder bestaan er allerlei producten bij de drogist waarvan de meeste de zaak alleen maar kunnen verergeren. Sommige crèmes of gels kunnen echter wel zinvol zijn. Lees op de verpakking of er benzoylperoxide of salicylaat inzit. Dat is effectief. Als niets werkt, kun je altijd bij de huisarts komen praten over straffere middeltjes.

Hoewel behandeling vaak best goed werkt, blijkt dat de behandelden het daar vaak niet mee eens zijn en teleurgesteld zoeken naar een andere aanpak. Volgens de geleerden komt dat omdat de puberteit niet echt een periode is waarin tevredenheid met het eigen lichaam een veelvoorkomend gevoel is. Geleerden zijn rare jongens.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD