Door Joost van de Putte (huisarts)
Het mooiste orgaan dat de mens heeft is zijn brein. Het is onvoorstelbaar wat je met die grijze massa allemaal doet. Sterker nog, er is geen brein ter wereld dat begrijpt hoe ons brein al die miljarden dingen kan doen, bedenken en onthouden. Weergaloos. Het brein is tegelijkertijd ook een orgaan waarin allerlei complexe ziekten kunnen ontstaan. Depressie is daar één van. Een ziekte van het brein. Ik noem het expliciet zo, omdat veel mensen depressie niet als ziekte beschouwen, terwijl het absoluut een ziekte is op absoluut dezelfde manier als een blaasontsteking of een eczeem. Mensen met een depressie zijn dan ook niet zwak of dom zoals mensen met een oorontsteking of een buikgriep dat niet zijn. Ze hebben gewoon de pech een ziekte opgelopen te hebben.
De symptomen zijn ruwweg samen te vatten tot een gevoel van leegte. Wie depressief is, voelt zich leeg, moe, lusteloos en slap. Het is alsof je geen emoties meer kunt voelen, alsof niets meer de moeite waard is, alsof je zelf de moeite niet meer waard bent. Opstaan 's morgens is een hels karwei, sociale contacten zijn een opgave en alles wat je doet lijkt oneindig langzaam te gaan. Maar depressie is buiten een gemoedsstoornis ook een ziekte waarbij je eigen gedachten je voor de gek houden. Je gaat dingen denken die niet kloppen en het is moeilijk om je daarvan te overtuigen. Typische gedachten zijn ondergangsgedachten, schuldgedachten en minderwaardigheidsgedachten. Alles gaat mis, dat is allemaal jouw schuld en je bent te waardeloos om het te veranderen.
Een rotziekte dus, die vaak onderschat wordt. Als je een bot breekt moet je een paar weken in het gips en heeft iedereen medelijden, maar een depressie kan maanden aanslepen en aan de buitenkant ziet niemand iets aan je. Wat nu precies de oorzaak van depressie is, is nog niet eens zo goed wetenschappelijk te onderbouwen. Chemisch lijkt er vanalles aan de hand, maar of dat nu de oorzaak van depressie is of alleen een gevolg ervan weten onderzoekers nog niet. Je levensloop heeft ermee te maken en neiging tot depressie is zeker erfelijk. Het goede nieuws is dat een depressie te behandelen valt en dat behandeling vaak heel goed werkt. Eenvoudig gezegd heb je het dan over praten en pillen. Beiden zinvolle therapieën voor wie beseft dat genezen de moeite waard is.