StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Een verkoudheid is een virusontsteking van de neus, de keel en de bijholten tegelijkertijd. Virussen zijn geen dieren, geen planten, geen bacteriën, maar een soort van onzichtbare parasietjes die onze slijmvliezen nodig hebben om zich te vermenigvuldigen.

Door Joost van de Putte (huisarts)

Een verkoudheid is een virusontsteking van de neus, de keel en de bijholten tegelijkertijd. Virussen zijn geen dieren, geen planten, geen bacteriën, maar een soort van onzichtbare parasietjes die onze slijmvliezen nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Verkoudheidsvirussen hebben de slijmvliezen nodig van neus, keel en bijholten. Onder dat vermenigvuldigen lijden onze slijmvliezen; ze produceren snot, ze worden dik en rood. Soms doen de keel en de bijholten pijn, moeten we hoesten en voelen we ons ellendig. Het hele lichaam doet mee en we krijgen soms koorts, spierpijn, misselijkheid en andere 'virale' symptomen. De kleur van het snot kan helder wit zijn of donkergroen. Vroeger dacht men dat donkerder snot bij ergere infecties voorkwam, maar dat is helemaal niet zo.

Een verkoudheid kan trouwens ook gerust een paar weken duren. De gemiddelde volwassene krijgt 3 keer een verkoudheid per jaar, het gemiddelde kind ongeveer 8 keer. Het is dus heel normaal voor een kind om bijna elke maand een keer verkouden te zijn.

Ter voorkoming van verkoudheid wordt allerhande onzin gemaakt door mensen die er veel geld mee verdienen. Weerstandverbeterende druppels, vitaminepreparaten, afweerkuren. Het aantal verkoudheden dat je daarmee kunt voorkomen is nul, daar wordt ongelofelijk veel onderzoek naar gedaan. Echinacae blijkt zelfs voor een toename van het aantal infecties te zorgen.

Ben je eenmaal verkouden dan kun je ook al niet veel doen. Stomen met water (zonder toevoegingen, want die kunnen de slijmvliezen nog meer irriteren) helpt een beetje en spoelen met zoutwater helpt ook een beetje. Een afgestreken theelepel in een limonadeglas is voldoende. Neusdruppels verlichten vaak behoorlijk, maar je mag ze niet langer dan 5 dagen gebruiken. Wanneer moet je het niet meer vertrouwen? Bij benauwdheid, piepende adem, sufheid of koorts die gedurende vijf dagen boven de 38° blijft, wil ik zoeken naar andere problemen en wil ik dat je een afspraak maakt.